Південний фронт війни в Україні продовжує тримати всіх в напрузі, а нові події свідчать про активізацію військових дій. На Оріховському та Херсонському напрямках фронту сталися інтенсивні бої та вогневі дуелі, під час яких українські військові здійснили ефективні операції проти російських загарбників.

«Попередня доба в операційній зоні минула в контрбатарейному протистоянні та відбитті ворожих штурмів. Ворог не полишав спроб вибити наші підрозділи із зайнятих позицій, проте не досяг успіху», — наголошують у Силах оборони півдня України.

Протягом останніх діб в операційній зоні півдня України відбулися численні зіткнення та вогневі обміни, що призвели до втрат з боку російських військ. Зокрема, на Оріховському напрямку було зафіксовано п’ять штурмів, три з яких відбулися в районі Старомайорського, а також штурми в Роботиному та Малій Токмачці. У той же час, на Херсонському напрямку ворог виконав два невдалі штурми. Після невдалої спроби прориву українські сили відбили втрати та змусили російських військових відступити на свої позиції.

За минулу добу українські Збройні Сили здійснили успішні контратаки, завдавши великих втрат російським загарбникам. В результаті проведених операцій було «мінуснуто» майже сотню ворожих військових, а також знищено значну кількість їх озброєння та військової техніки.

Згідно з інформацією Збройних сил України, за минулу добу було зафіксовано значне зменшення чисельності ворожого особового складу — на 99 осіб. Крім того, українські військові знищили 12 одиниць озброєння та військової техніки, серед яких були міномети, автобронетехніка, радіоелектронні засоби та дрони.

Українські Збройні Сили продовжують виявляти високу бойову готовність та ефективно протистояти агресії противника. Окрім того, протягом минулої доби були зафіксовані численні випадки артилерійських обстрілів та авіаційних ударів з боку російських військ. Також ворожі сили продовжують активно використовувати розвідувальні дрони для проведення аеророзвідки та атак на позиції українських військ.

«В операційній зоні за минулу добу зафіксовано проліт 75 розвідувальних БпЛА. Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, ворог застосував 182 FPV-дрони, скинув з БпЛА різних модифікацій 195 осколкових боєприпасів. У Херсоні та 12 населених пунктах Херсонщини пошкоджено приватні житлові будинки, крамниця та вежа стільникового зв’язку», — розповіли у ЗСУ.

На Миколаївщині ворожа артилерія обстріляла Очаківську та Куцурубську громади — пошкоджено сільгосптехніку, господарську споруду, на Дніпропетровщині — Нікополь, Марганецьку та Покровську громади — поранена цивільна людина, пошкоджені приватні житлові будинки, багатоповерхівки, дошкільний заклад, кафе, крамниці, АЗС та лінії електропередачі. На Запоріжжі окупанти гатили з артилерії по 6 населеним пунктам, унаслідок чого також пошкоджено житло громадян.

Також нагадаємо, 29 квітня на Оріхівському напрямку окупанти здійснили сім невдалих штурмів: чотири — в районі Старомайорського та три — в районі Приютного. На лівобережжі Дніпра тимчасово окупованої Херсонщини було три марні штурми. Загалом протягом тієї ж доби ЗСУ отримали підтвердження про зменшення кількості особового складу противника на двох зазначених напрямках на 179 осіб. Також ворог втратив 18 одиниць озброєння та військової техніки: танк, міномет, 14 одиниць автобронетехніки, аерофотостанцію та БпЛА.