AstraZeneca визнала в суді, що їхня вакцина проти COVID-19 може у рідкісних випадках спричиняти серйозні побічні ефекти, такі як формування кров'яних згустків і зниження тромбоцитів.

Внаслідок цього суд розглядає позови 51 постраждалого, які вимагають компенсації, сума яких може досягти 100 мільйонів фунтів.

Один з позивачів, Джеймі Скотт, стверджує, що після вакцинації у нього виникли тромбоз та крововилив у мозок, що спричинило постійні ушкодження. Уряд погодився покрити судові витрати компанії.

AstraZeneca стверджує, що синдром, який викликає утворення кров'яних згустків та зменшує тромбоцити, може виникати незалежно від їхньої вакцини.

Популярні новини зараз
ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

З'ясування, чи була вакцина причиною цього синдрому у конкретному випадку, потребуватиме додаткових доказів та аналізу. Адвокати критикують вакцину, вказуючи на недоліки та переоцінену ефективність, але компанія це заперечує.

У 2021 році було виявлено новий синдром, званий VITT, що може виникати після вакцинації, хоча AstraZeneca не визнає цей термін. Уряд захистив AstraZeneca від позовів, але не втручається у справи вакцини.

Компанія заявила, що піклується про безпеку пацієнтів і вакцина в основному безпечна, незважаючи на дуже рідкісні серйозні побічні ефекти.

В Британії вакцину більше не використовують для людей до 40 років через ці ризики, а деякі сім'ї постраждалих подають до суду на виробника.

Нагадаємо, стосується кожного українця: МОЗ нагадали, що мають зробити всі

Вам буде цікаво дізнатися жінки молодшають після вагітності та пологів: вчені дійшли революційних висновків