Військовий експерт і полковник запасу Петро Черник проаналізував перспективи російських загарбників на додаткове нарощування живої сили ще на 100 тисяч окупантів і початок величезного наступу.

Черник висловив цю думку під час участі у телемарафоні.

За Черником, якщо російські показники мобілізації вийдуть на 60-70% від задекларованих цифр до осені, то це вже буде позитивно для них.

«Але разом з тим, не можна скасувати відчайдушності їхніх командирів і їхнього солдата. Вони гнали, женуть і будуть гнати на убій свій особовий склад до моменту, поки не складеться повноцінний паритет або можливо і наша перевага у частині західної зброї», — сказав Черник.

Черник також був запитаний про те, скільки часу знадобиться окупантам, щоб нарости ці сили до 100 тисяч осіб, і чи вірні підрахунки, що це може зайняти три місяці.

Черник підтвердив, що ці розрахунки є абсолютно правильними.

«Є вже точна цифра за квітень місяць їхнього винищення більше ніж 26 тис. Отже, це процес заміщення. Безболісно у них йде мобілізація до 30 тис. на місяць, не більше. Далі починаються проблеми. Дійсно, вони оголосили про створення нових 14 механізованих дивізій, 16 механізованих бригад і двох загальновійськових армій. Чи це багато? Багато. Сукупно — це до 300 тис. особового складу», — наголосив Черник.

За словами експерта, у росіян є потенціал мобілізувати до трьох мільйонів осіб.

«Але разом з тим, якби їхня система дозволяла навіть дуже централізовано виконувати це все швидко, вони би не знімали з Далекого Сходу бригаду морських піхотинців і не доправляли би її до України дуже швидкими темпами, розуміючи, що назад вони її вже ніколи не повернуть», — підкреслив експерт.

Експерт також висловив свою думку щодо повідомлень блогерів і західних ЗМІ про наявність у росіян військової групи «Сєвєр» та припущення про її підготовку до масштабного наступу на Куп’янському напрямку.

Експерт впевнений, що окупанти будуть намагатися тиснути на Куп’янському напрямку, але важливо розуміти загальні стратегічні цілі противника.

«Загальний стратегічний задум дуже простий і логічний — вийти на адміністративні кордони Донеччини і Луганщини», — сказав Черник.

Згідно з експертом, окупантам потрібно постачати війська для досягнення цієї мети. Забезпечення російських військ у зоні окупації українських територій здійснюється за рахунок залізничних перевезень.

Експерт зазначає, що один 50-тонний вагон може вмістити до 500 снарядів калібру 152 мм або до 300 снарядів для реактивних систем залпового вогню «Град».

«Чому на цьому так акцентую? Тому що Куп’янськ-Вузловий — це величезна залізнична станція. Разом з тим, якби противник вже мав би такі великі сили і засоби, як вони зараз декларують і особливо як розганяють через західні ЗМІ, а я не маю сумніву, що противник там дуже майстерно діє, тому що їм треба тиснути на нашу психологію, а отже — на слабкість нашої мотивації, то вони б вже організували після Авдіївки якусь велику проривну операцію хоча б на 10-15 км. Їхні успіхи я не заперечую. Але це не показники роти, а рота — це півтори-два кілометри. Поки що так. Чи будуть нарощувати зусилля? Неминуче. Питання лиш до якої точки», — сказав Черник.

Варто нагадати, що керівник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін повідомив, що російські окупанти відновили наступ на Куп’янському напрямку. Він зауважив, що головне, на що спроможний ворог — це руйнувати інфраструктуру та тероризувати мирних мешканців. Противники намагаються атакувати позиції Збройних сил України з метою знайти слабке місце та прорвати оборонні рубежі, встановлені їхнім командуванням. Однак у більшості випадків це не вдається, і вони зазнають втрат серед живої сили та техніки.