Росія вперше за останні дні зупинила своє просування на Авдіївському напрямку.

Про це повідомляє Newsweek.

Російські війська за останні дні не здобули жодних перемог у боях поблизу Авдіївки, повідомили в Інституті вивчення війни.

Також вражаючою була інформація від українського Генштабу про те, що їхні війська відбили 47 атак росіян на Авдіївському напрямку та 57 атак на Бахмутському напрямку, що значно перевищує кількість атак на Світлодарському напрямку.

«Це може свідчити про те, що російські війська дещо сповільнюють швидкість атак навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступальні поштовхи навколо Часового Яру», – йдеться в повідомленні ISW.

Аналітики припускають, що така тактична пауза може передувати просуванню російських військ із півночі Авдіївки в бік району Торецька, щоб посилити наступальні операції біля Часового Яру.

Російські війська використовують нестачу української живої сили та боєприпасів, на яку Київ з нетерпінням чекає після того, як Сполучені Штати схвалили пакет військової допомоги на 61 мільярд доларів.

Захоплення Часового Яру може надати російським військам плацдарм для початку наступу на Дружківку та Костянтинівку, які разом із Краматорськом і Слов’янськом складають велику агломерацію на півночі Донеччини.

Варто відзначити, що військово-політичний аналітик групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко відзначив, що село Очеретине на Донеччині мало б залишатися під обороною протягом тривалого часу. Він підкреслив необхідність проведення розслідування стосовно втрати ЗСУ контролю над цим населеним пунктом.

Про це він сказав у ефері одного з телеканалів.

Політичний аналітик звернув увагу на Синьківку, населений пункт, що є «вхідними воротами» до Куп’янська, і відзначив, що вже понад рік він залишається під обороною.

«Лимано-Куп’янська вісь уже понад рік є пріоритетною для російського командування, але реалізувати більш масштабні дії вони не можуть. Наприклад, Синьківка, яка є вхідними воротами до Куп’янська, вже понад рік тримає оборону. Маленьке село, яке не можуть захопити росіяни. До речі, може бути показовим порівняння з Очеретиним. Очеретине також повинно було тримати оборону місяці під наступом російських окупаційних військ, але чомусь воно за декілька днів опинилося під контролем росіян», — зауважив Коваленко.

Експерт вважає, що необхідно провести відповідне розслідування на рівні не лише Генштабу, але й компетентних служб щодо втрати Очеретиного.

«Будемо очікувати результат та покарання тих, хто в цьому винен. Тому що Очеретине – це населений пункт, який є основним форпостом по трасі 05-11 на Покровськ. Чому він так швидко залишився без відповідної оборони й захисту, і так швидко опинився під контролем російських окупаційних військ? Здається, що хтось є профнепридатним із командування відповідної бригади. Але головне – це результат розслідування», — резюмував Олександр Коваленко.

Також російські війська використовують артилерію та FPV-дрони для обстрілу цивільних об’єктів у Часовому Яру Донецької області.

На одній із радіостанцій розповів начальник військової адміністрації міста Часовий Яр Сергій Чаус.

Він наголосив, що на даний момент, 1 травня 2024 року, місто перебуває під контролем України.

За його словами, в місті залишилося 682 особи, переважно люди у віці 60+. Дітей в місті немає. Він також додав, що всі багатоповерхові будинки у місті постраждали від критичних ушкоджень, і жоден з них не залишився невразливим.