$39.57 €42.85
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Удар касетним боєприпасом по Одесі може бути ознакою ескалації тактики Росії, щоб зробити життя мирних українців нестерпним – NYT

Удар касетним боєприпасом по Одесі може бути ознакою ескалації тактики Росії, щоб зробити життя мирних українців нестерпним – NYT Вибухи в Одесі були результатом застосування касетного боєприпасу, вважає експерт
Фото: Офіс Генерального прокурора / Telegram

Росія стала частіше використовувати для ударів по українських містах зброю, яка зазвичай призначена для зон бойових дій. Про це пише The New York Times 30 квітня.

Українська влада 30 квітня звинуватила Росію у використанні під час атаки на Одесу касетних боєприпасів – широко забороненої зброї, яка часто може завдавати невибіркової шкоди цивільному населенню. Генеральний прокурор України Андрій Костін оприлюднив відеозапис атаки, на якому видно, що удару завдали по портовій зоні, поряд розташовано кілька спортивних споруд.

На відео The New York Times нарахувала приблизно 30 вибухів, які швидко виникали один за одним. Газета підтвердила справжність відео, але не підтвердила характеру використаної зброї. Воєнний аналітик Rochan Consulting у Польщі Конрад Музика заявив, що вибухи, імовірно, були результатом застосування касетного боєприпасу.

Якщо використання касетних боєприпасів підтвердять, це може означати ескалацію тактики Росії, спрямовану на те, щоб зробити життя українського цивільного населення нестерпним, ідеться в публікації. Ця тактика також передбачає бомбардування електростанцій із метою вимкнення електроенергії у великих містах.

Протягом останніх тижнів Москва неодноразово завдавала ударів по міських центрах, іноді застосовуючи зброю, яка зазвичай призначена для зон бойових дій, зазначило видання.

Касетні боєприпаси, як правило, є неточною зброєю, призначеною для ураження таких цілей, як об'єкти ППО, бронетехніка й піші війська на великій території, їх часто використовують на передовій, зазначає The New York Times. Через небезпеку касетних боєприпасів для цивільного населення понад 100 країн підписали 2008 року договір, відомий як Конвенція щодо касетних боєприпасів, пообіцявши не виробляти, не застосовувати, не передавати й не накопичувати їх. США, Росія та Україна не є учасниками договору.

Контекст

Увечері 29 квітня російські окупанти також завдали ракетного удару по Одесі. За даними ОВА, загинуло п'ятеро мирних жителів, постраждало понад 30 осіб. У тяжкому стані восьмеро людей, із них четверо – у вкрай тяжкому, зокрема чотирирічна дівчинка. Серед загиблих – проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв.

Унаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житлові будинки й цивільну інфраструктуру, загорівся Палац студентів Одеської національної юридичної академії, відомий також як "замок Гаррі Поттера" й "замок Ківалова". Президент Міжнародного гуманітарного університету та Одеської юридичної академії, екснардеп-регіонал і колишній голова ЦВК Сергій Ківалов дістав поранення.

За інформацією Офісу генпрокурора, удару завдали балістичною ракетою "Іскандер" із касетним боєзарядом.

30 квітня в Одеській області оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару РФ.