Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен нарешті офіційно повідомив дату, коли винищувачі F-16 прибудуть в Україну. Процес надання нашій країні таких літаків складний, оскільки самі борти є тільки однією зі складових.

Про це розповів дипломат під час інтерв’ю з українським медіа.

Данський дипломат впевнений, що вони таки прибудуть до України влітку 2024 року.

У Данії серйозно працюють над тим, аби якнайшвидше підготувати й українських льотчиків та інженерів та всіх наших військових, які будуть працювати над саме обслуговуванням цих літаків, доведенням їх до стану виконання бойових завдань в Україні. Самі літаки так само готові, і незабаром, дуже скоро ці винищувачі прибудуть на території України.

Він також повідомив про те, що у серпні минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського він особисто зустрічався із деякими пілотами з України на території Данської авіабази і, якраз, поспілкувавшись з ними він переконався, що вони дуже хочуть розпочати використовувати F-16 в Україні як найшвидше, налаштований Данський дипломат оптимістично і впевнений, що вони такі скоро прибудуть до України.
Також військовий експерт Ігор Романенко розповів коли з’являться F-16 в Україні в інтерв’ю одному із видань.
На його думку, за позитивним сценарієм, F-16 будуть в українському небі вже на початку літа, а за негативним – у серпні, наприкінці літа.
«Нам довго розповідали про технічні проблеми з обслуговуванням цих винищувачів, потім нібито став проблемою рівень знань англійської мови наших пілотів та технічного персоналу. Але все це надумані проблеми. Я гадаю, що найбільша проблема – це злітно-посадкові смуги, їх наявність та технічний стан. З цим дійсно є складнощі», — розповідає Ігор Романенко.
Щодо кількості винищувачів, то за словами експерта, зараз нам реально обіцяють лише перші шість літаків.
«Звісно, що цього замало. Для початку нам потрібна ескадрилья з цих винищувачів, а це – 12 штук. Сподіваюсь, що стільки ми їх і зможемо отримати. Про десятки винищувачів вже не говорять, бо, наприклад, датчани продали 24 своїх F-16 до Аргентини. Звичайно, що за згодою США, напевно у аргентинському небі вони більш потрібніші», — з сумом іронізує Ігор Романенко.