Ворог намагається захопити стратегічну ініціативу і прорвати лінію фронту, ситуація «гаряча» на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Про це заявив речник Оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин під час телемарафону.

«Обстановка відносно загострилась, тривають важкі  бої, але вона контрольована Силами оборони. Ворог намагається захопити стратегічну ініціативу і прорвати лінію фронту».

Волошин заявив, що окупанти створили певну перевагу в силах та засобах на окремих напрямках.

«Активно противник атакує по всій лінії фронту, а на деяких напрямках він мав певні якісь стратегічні успіхи. Російська армія продовжує штурмувати українські позиції, використовуючи всі види озброєння, в тому числі авіацію. Мета окупантів — вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей», — сказав речник.

На Бахмутському напрямку ворог намагається повернути під свій контроль деякі населені пункти і захопити нові, уточнив Волошин. Він також додав, що противник продовжує знищувати Часів Яр та навколишні населені пункти як авіацією, так і артилерією, а також веде боротьбу за територію навколо Часового Яру, щоб вийти на інші населені пункти, такі як Костянтинівка, Дружківка, Слов’янськ і Краматорськ.

Волошин зазначив, що найбільше ворожих штурмів зафіксовано на Часоярівському напрямку, особливо поблизу Білогорівки, їх кількість становить від 10 до 15.

«Там ворог завершує перегрупування, а також проводить активний артилерійський вплив на околиці Часового Яру. За минулу добу було зафіксовано 100 мінометних та артилерійських обстрілів. Зараз триває активна боротьба за контроль саме логістичних маршрутів», — наголосив він.

Речник Оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» заявив, що на Куп’янському напрямку головні напруження ворога спостерігаються біля населених пунктів Стельмахівка та Берестове.

«На цьому напрямку фіксується певна активність ворожої армії. Туди окупанти підтягують особовий склад та техніку. Завдають артилерійських та мінометних ударів по населених пунктах неподалік від лінії зіткнення, проводять авіарозвідку. Це свідчить про те, що ворог не полишив наміри по захопленню сіл навколо Куп’янська, однак наші захисники роблять все можливе, щоб ворогу не вдалося покращити своє тактичне положення. Воднчас Сили оборони покращили своє тактичне положення в районі Синьківки», — розповів Волошин.

Він відзначив, що на Лиманському напрямку ворожі атаки сталися у районах населених пунктів Невське та Серебрянське лісництво Луганської області, а також Терни Донецької області.

«Окупанти намагаються витіснити Сили оборони за річку Чорний Жеребець. В них успіху немає. Силам оборони вдалося покращити своє тактичне положення в районі Серебрянського лісництва», — закінчив речник.

Росія зміцнює своє військове присутність на півночі (на Сіверському і Слобожанському напрямках) перед початком великого наступу на сході, повідомив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, в Курській і Брянській областях надходять військові колони.

«Кількість перекинутих військ доволі невелика — у межах 3,5 тисяч. Перекидається кілька батальйонів, кілька артилерійських дивізіонів. Загалом угруповання військ на Сіверському і Слобожанському напрямках може налічувати близько 48-49 тисяч військовослужбовців від кордону Білорусі до кордону з Луганською областю. Імовірно перегрупування вони можуть закінчити до 9-10 травня», — зазначив експерт.

Жданов допускає, що паралельно з основним наступом РФ на сході України (найімовірніше, на Авдіївському та Бахмутському напрямках) можуть бути проведені атаки на кордони Сумської, Чернігівської або Харківської областей для відволікання уваги.

«Де саме — сказати важко. Подивимося, куди росіяни будуть перекидати батальйони… Друга половина травня буде набагато складнішою, тому що зараз іде перегрупування. Причому РФ навіть із лінії фронту на деяких напрямках знімає батальйони», — додав він.