Україна зараз зіткнулася з великою проблемою через падіння числа населення та економічні труднощі. Це створює ризики для пенсійної системи. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович каже, що ситуація з пенсійними виплатами вже є складною, навіть не враховуючи війну.

В Україні на кожного працюючого припадає один пенсіонер, а пенсії фінансуються не тільки з внесків до Пенсійного фонду, але й з держбюджету.

Міністр Мінсоцполітики Оксана Жолнович. Фото: скриншот Facebbok
Міністр Мінсоцполітики Оксана Жолнович. Фото: скриншот Facebbok

Середній розмір пенсій складає лише близько 30% від колишньої зарплати працюючого, що вже створює труднощі для життя на такі виплати.

У зв'язку з війною багато військових отримують великі зарплати, з яких йдуть відрахування до ПФ. Але коли вони повернуться з війни і демобілізуються, їхні зарплати можуть зменшитися. Це може призвести до зменшення внесків у Пенсійний фонд і погіршити ситуацію з пенсіями.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Це може призвести до того, що пенсії стануть ще меншими, можливо, вони складатимуть лише 20% від зарплати, що люди заробляли колись. Таким чином, проблеми з пенсіями в країні стануть ще гострішими.

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Фото: скрин відео
Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Фото: скрин відео

Щоб вирішити проблему з пенсіями, Україні треба збільшити кількість людей, які працюють і платять внески до ПФ. Міністр каже, що для стабілізації системи потрібно приблизно 6 мільйонів нових працівників.

Однак, просте збільшення народжуваності не вирішить проблему швидко, бо нове покоління вийде на роботу лише через 20 років. Тому Україні потрібно шукати інші рішення.

Оксана Жолнович. Фото: скриншот Facebook
Оксана Жолнович. Фото: скриншот Facebook

Одним із способів вирішити проблему з пенсіями може бути спроба переконати українців, які працюють за кордоном, повернутися додому.

Ще одне рішення - це залучення до роботи пенсіонерів та людей з інвалідністю. Для цього потрібно створити відповідні умови на робочих місцях і систему підтримки для цих людей.

Нагадаємо, коли приходить старість: вчені вияснили, що це індивідуально для кожного

Вам буде цікаво дізнатися залишитеся без газу ще й штраф зверху: споживачів застерегли від біди