На маленькому участку землі біля одного з сіл на Донеччині українські захисники знищили 42 російські танки та бронемашини. Цю інформацію опублікували на сторінці 58-ї мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського у Facebook.

Бійці 58-ї бригади, разом з воїнами з підрозділів Окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького, 762-ї бригадою охорони Державної спеціальної служби транспорту та іншими військовими формуваннями, вели оборону.

«P.S. Поки монтувалося відео, противник поліпшив декорацію поля бою, додавши до загальної картини ще кілька одиниць знищеної техніки», — уточнюють у публікації.

Також російські ВПС щомісяця скидають на українські позиції на передовій до 3 тисяч коригованих авіабомб КАБ. Тому минулої суботи, 27 квітня, Україна відправила десятки далекобійних дронів до авіабази на півдні РФ і підірвала склад, повний «розумних» комплектів для КАБ.

Про це пише Forbes.

На відео та супутникових знімках наслідків атаки на авіабазу Кущівська, розташовану приблизно за 200 км від лінії фронту, зображено згорілі будівлі та купи КАБ. Знімки також можуть вказувати на знищення щонайменше одного винищувача-бомбардувальника Су-34, які вважаються основними носіями КАБ.

Для зміни балансу вогневої потужності буде потрібно провести набагато більше ніж один рейд на бази з авіабомбами.

Можливості України завдавати шкоди російській тактичній авіації, особливо тій, що використовує коректовані бомби, — стануть ключовими для оборони, зазначили в Міноборони Великої Британії.

З середини минулого року КАБи стали основним авіаційним боєприпасом російських ВКС. У цих грубих аналогів американських JDAM і французьких Hammer є висувні крила, а радіус дії — близько 40 км. Вони дозволяють російським літакам діяти поза радіусом української ППО.

Кожна бомба КАБ містить сотні кілограмів вибухівки, вибух залишає воронку завглибшки 6 метрів і завширшки близько 20.

«Усі будівлі та споруди просто перетворюються на яму тільки після однієї бомби КАБ», — написав боєць 3-ї штурмової бригади Єгор Шугар.

Варто зазначити, що російські окупанти змінюють тактику в районі Часового Яру в Донецькій області. Однак, навіть при цьому, ворог, за словами військового експерта Владислава Селезньова, малоймовірно зможе захопити це місто до 9 травня або після цієї дати.

Про це він повідомив в ефірі одного з телеканалів.

«Часів Яр як населений пункт представляє не настільки важливу позицію, як території навколо цього населеного пункту, а саме переважаючі висоти. Адже очевидно, що як плацдарм для подальших наступальних дій російського угруповання в напрямку Слов’яно-Краматорської агломерації цей район підходить якнайкраще», – додав він в ефірі одного з телеканалів.

У при цьому експерт зауважив, що зараз росіяни трохи змінюють тактику своїх дій у цьому районі. Зокрема, ворог здійснює менше прямих атак на українські позиції на східному фасі міста, намагаючись обійти наші гарнізони з флангів.

«Що з цього в нього вийде? Я маю досить серйозний скепсис, що до 9 травня у противника (вийде взяти під контроль Часів Яр, – ред.), – у них немає ресурсів», – каже Селезньов.

Імовірність того, що РФ зможе окупувати місто в довгостроковій перспективі також мала, вважає він. Українські військові отримають додаткові ресурси, отже зможуть «вести ефективно оборонні бої».

«У принципі, нинішнє становище українських Сил оборони – стратегічна оборона, а отже, ми маємо можливість активно використовувати наші фортифікації для того, щоб вести ті самі оборонні дії», – резюмував Селезньов.