Законодавча ініціатива передбачає, що громадяни не зможуть відмовитись від спадщини, якщо у померлого виявляться борги перед кредиторами. Це можливо лише після погашення заборгованості в межах вартості майна, що успадковується.

Автори законопроекту №11220, зареєстрованого у Верховній Раді, насамперед прагнуть захистити кредиторів від можливих збитків, тому просувають зміни до статей 1273 та 1274 Цивільного кодексу України.

Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський

Згідно із законопроектом, колишній спосіб уникнути спадщини за наявності боргів шляхом відмови більше не буде доступним. Тепер спадкоємці будуть зобов'язані виплачувати борги, залишені ним померлим.

"Враховуючи певне законодавством право на відмову від прийняття спадщини, щоб уникнути звернення стягнення на майно в рахунок погашення боргу, часто спадкоємці відмовляються від прийняття вже успадкованого майна з порушенням принципів чесноти та сумлінності у цивільних правовідносинах, для приховування боржником своїх активів від звернення за зобов'язаннями боржника, завдаючи цим збитків такому кредитору", – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Думки українців щодо ініціативи нардепів розділилися. Дехто вважає її кроком до захисту прав кредиторів та стимулювання фінансової відповідальності населення. Інші стурбовані можливими негативними наслідками для спадкоємців.

Нагадаємо, Заборона Кабміну "не завада": українські чоловіки можуть отримати паспорт за кордоном, але не всі

Раніше ми розповідали, що "Виставили гниле г*вно, не йо*нулись": Укрпошта відповіла на хейт українців