$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +13 Київ

Втрата Часового Яру – це питання часу – ГУР

Втрата Часового Яру – це питання часу – ГУР За прогнозом Скібіцького, Україна, імовірно, не втримає Часового Яру
Фото: Media Center Ukraine - Ukrinform / Telegram

Росія слідує своєму плану окупації всіх районів Донецької та Луганської областей України, які залишаються під контролем України, завдання є незмінним для загарбників із 2022 року. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв'ю The Economist, опублікованому 2 травня.

Опорний пункт української оборони в місті Часів Яр, розташований на панівних висотах, є "предметом занепокоєння" для України, адже його втрата відкриває російським військам шлях до останніх великих міст Донецької області, зазначає розвідник.

На думку Скібіцького, окупація Часового Яру, імовірно, – "лише питання часу", і рано чи пізно це місто "впаде, як Авдіївка [Донецької області], яку росіяни розбомбили вщент у лютому".

Представник ГУР вважає, що, "звісно [Часів Яр окупанти захоплять], не сьогодні-завтра, але все залежить від наших резервів і запасів".

The Economist у цьому контексті нагадує, що Росія вже досягла тактичного успіху в селі Очеретине Донецької області, де, за оцінкою видання, нещодавню ротацію українських військ "було провалено".

The Economist підкреслює, що в районі Очеретиного російським військам вдалося прорвати першу лінію оборони ЗСУ та створити виступ площею 25 км², і тепер Росія кидає "все, що може", для досягнення більшого прогресу.

Російська армія вже не та зарозуміла організація, якою була 2022 року, визнає Скібіцький. За його оцінкою, тепер вона діє як "єдиний орган, із чітким планом і під єдиним командуванням".

Контекст

Упродовж останніх місяців російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої точаться за місто Часів Яр. За оцінкою ЗСУ, місто і його околиці штурмує 20–25 тис. окупантів, знищуючи Часів Яр авіацією й артилерією.

29 квітня The New York Times писала, що росіяни прискорили наступ на сході й хочуть прорвати лінію фронту, доки Україна не отримала допомоги США.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, підкреслив він.