Про це пише портал Акценти.

Артур Ємельянов, звинувачується в низці злочинів, серед яких фінансування тероризму , тиск на суддів , втручання в автоматизовану суддівську систему розподілу справ та багато інших правопорушень. Однак, при цьому Ємельянов працює адвокатом і дає інтерв'ю з меседжами дуже вигідними російській пропаганді, ФСБ та особисто втікачеві Януковичу.

Нещодавно Ємельянов заявив про фактичну імпотенцію керівників Господарського суду в Києві, яка проявляється у відсутності з їхнього боку захисту своїх суддів.

На думку журналістів , мета висловлювань Ємельянова – це спроба показати нездатність державної влади забезпечити правосуддя під час війни та повернути до суддівських лав людей, підконтрольних Януковичу. Висновок цілком логічний, враховуючи наскільки тісно пов'язаний Артур Ємельянов з Януковичем, як допомагав донецькому клану узурпувати судову владу, фінансував терористичні організації в ОРДЛО, допомагав «віджимати» підприємства та скоїв ще багато інших злочинів. Ну та про все по порядку.

Донецькі рвуться до суду

Суддя Артур Ємельянов родом із Донецька. Саме мала батьківщина, а точніше зв'язки напрацьовані там допомогли зробити йому карколомну кар'єру. За дев'ять років він пройшов шлях від заступника голови госпсуду Донецька до заступника голови Вищого господарського суду. З логічних причин до столиці Ємельянов перебрався за президента Віктора Януковича у 2011 році. Перетягнув його до Києва - Віктора Татькова, який очолив Вищий господарський суд і разом з Омеляновим вони провели безліч рейдерських захоплень підприємств на замовлення клану Януковича.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Віктор Татьков та Артур Ємельянов
Віктор Татьков та Артур Ємельянов

Про те, як діяла схема, розповів адвокат Віталій Титич: зацікавлені у віджимі підприємства люди зверталися до людей Ємельянова та Татькова. Далі подавали позов до суду першої інстанції, куди спускалося потрібне замовнику рішення, а потім воно супроводжувалося в апеляції та касації. "

Справи розподілялися на потрібного суддю, який виносив готове рішення. Слідство встановило тисячі втручань у автоматичну систему розподілу справ з метою винесення неправосудних рішень", — згадує Титич, який ініціював розслідування допущених Татьковим та його заступником Артуром Ємельяновим порушень. — Це був не суд, а приватне підприємство із заробляння величезних грошей писали українські ЗМІ .

Суддівське ОЗУ та російські спецслужби друзі Ємельянова

ГПУ закидає Артуру Ємельянову 7 тисяч випадків втручання в автоматизовану систему розподілу справ. Ця шокуюча цифра показує вершину айсберга діяльності суддівського ОЗУ, яке створили Татьков і Ємельянов, підключивши ще когось Павла Малика (прим.ред.- уродженця Макіївки, рейдера зі стажем і громадянина Австрії в одній особі), створили справжню ОЗУ в мантіях віджимання», пишуть ЗМІ.

Схема виглядала приблизно так: Малик знаходив зручні і вигідні теми, а Ємельянов і Татьков вирішували в судах. Таким чином, через свої схеми вони відтиснули сотні підприємств, тим самим підриваючи українську економіку, буквально розвалюючи її в основі, переважно на замовлення російських спецслужб. Крім іншого, за даними ЗМІ трійця Ємельянов-Татьков-Малик мають безпосереднє відношення до рейдерських захоплень Костянтинівського заводу «Кристал», Макіївського універмагу, Донецького ЦУМу, готелю «Шахтар», мережі «Обжора», ТРЦ «Декор Донбас», одеського «Сталь , знаменитого ринку «7 кілометр» та ще багатьох підприємств по всій країні.

Артур Ємельянов праворуч
Артур Ємельянов праворуч

Але найяскравішим прикладом антидержавної діяльності для російських спецслужб вищезгаданої трійці можна назвати схему здійснену через «Промінвестбанк» (українська донька російського «Зовнішекономбанку»). Тут запропонували допомогу "російським партнерам" у рішеннях у судах в обмін на вигідний для своєї команди рейдерів кредитний портфель.

ЗМІ повідомляли , що Ємельянов має тісні зв'язки з російськими спецслужбами. Артур Ємельянов вперше став суддею у 2000 році у Господарському суді Донецької області, а у 2010 вже був завербований ФСБ. Саме завдяки тому, що він є агентом Федеральної служби безпеки Росії, йому і вдавалося тримати «на гачку» буквально всю правоохоронну та судову систему України.

Саме завдяки покровителям і зламавши систему прийняття судових рішень, Артур Ємельянов та його ОЗУ в мантіях передали тисячі справ виключно «своїм» суддям.

Як Ємельянов мільйони на дружину переписував і бізнесменів «замовляв»

Згідно з розслідуваннями у ЗМІ , за часів суддівства Ємельянов став доларовим мільйонером. У його сім'ї з'явилися численні квартири в Україні та нерухомість у всьому світі. Від Австрії до Арабських Еміратів. Генпрокуратура пов'язувала з Омеляновим мільйони доларів на офшорних рахунках.

Держфінмоніторинг виявив, що у 2010-2014 роках витрати Ємельянова значно перевищують його офіційні доходи, а проведені ним фінансові операції спрямовані на легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Крім цього, проти Ємельянова було відкрито провадження за ч. 3 ст. 368-2, ч. 3 ст. 209 КК України — можлива легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом екс-суддею, за допомогою панамської компанії Restwood Products Corporation.

Окрім цього, бізнесмен із Донбасу В'ячеслав Соболєв називав Ємельянова серед ймовірних замовників замаху на нього, внаслідок якого загинув його трирічний син. Він також згадував про можливий мотив бізнес-конфлікт через мережу магазинів «Обжора».

Щоб легалізувати отримані кошти та уникнути необхідності відображення майна у декларації, він розлучився з дружиною Світланою Ємельяновою.

Колишня дружина судді – Світлана Ємельянова – до 2014 року була депутатом Донецької міськради від Партії регіонів. Нині живе в Австрії та володіє готельним бізнесом. Коли Омеляновим зацікавилися правоохоронці, пара розлучилася. Але журналісти програми «Схеми» у жовтні 2017 року запідозрили , що розлучення фіктивне. Вони знайшли підтвердження, що Омелянові проводили відпустку разом та після того, як розірвали шлюб. Офіційне розлучення, за версією журналістів, потрібне було судді, щоб не декларувати спільну нерухомість і не пояснювати, звідки сім'я взяла гроші на її придбання.

Про те, що екс-дружини продовжують спілкуватися і вирішувати фінансові питання, причому традиційним для Артура Ємельянова шляхом яскраво демонструє розслідування прокуратури Австрії.

Владислав Сєєв Ізрайліт та сімейна пара Максим Слуцький та Юлія Каплан подали до прокуратури заяву проти Омелянових. Вони звинуватили суддю, його колишню дружину та їхнього бізнес-партнера Павла Малика (про нього ми вже писали вище) у шахрайстві та в тому, що він замовив викрадення Владислава Ізрайліта.

Артур Ємельянов, Владислав Ізрайліт, Світлана Ємельянова
Артур Ємельянов, Владислав Ізрайліт, Світлана Ємельянова

Слуцький, Ізрайліт та Каплан виїхали з України на початку дев'яностих, отримали німецьке громадянство та разом почали розвивати готельний бізнес. Потім вони познайомилися в Маликом і домовилися про спільний бізнес, який розростався та тримався на усних домовленостях партнерів. Але у 2017 році Слуцький дізнався, що ключова компанія подарувала Світлані Омелянової частки у готелях «Принц Євген» та «Кавальєр».

Щоб натиснути на партнера і змусити його підписати мирову угоду, Малик і колишнє подружжя Омелянові, згідно з переданою до прокуратури заявою, вирішили викрасти Ізрайліта. Влітку 2018-го він був гендиректором однієї з компаній у структурі управління готелями та мав залишити посаду, бо у схемі з'явилася Ємельянова.

Ізрайліта мали побити і вимагати, щоб він зателефонував Слуцькому і його мали змусити підписати мирову угоду і визнати права Омелянової та Маліка у спірних компаніях. Про це адвокату Слуцького розповів один із виконавців, що не відбулися, — Віктор Скорик. Справа зірвалася і Скорик пішов до прокуратури з явкою з повинною. Замовником викрадення Скорик назвав – суддю Артура Ємельянова.

Фінансування терористів ОРДЛО та тінь ФСБ

Навіть після Революції гідності Артур Ємельянов продовжував допомагати своїм друзям у Донецьку фінансувати терористичні організації в ОРДЛО.

На цьому його упіймала Служба безпеки України, про що повідомляється на сайті відомства.

Перебуваючи на посаді, він нібито за хабар впливав на ухвалення необхідних замовникам судових рішень.

"Для легалізації отриманих коштів суддя через довірених та підставних осіб, зокрема, скуповував бізнес об'єкти та комерційну нерухомість на тимчасово окупованих терористами територіях Донеччини", – кажуть у СБУ.

Артур Ємельянов (ліворуч) у залі суду
Артур Ємельянов (ліворуч) у залі суду

Служба безпеки задокументувала, як підконтрольні судді фірми регулярні платили "податки" бойовикам. Крім того, в одному з приміщень, придбаних суддею в Донецьку, було розміщено підрозділ фейкового центробанку "ДНР".

Під час обшуків правоохоронці вилучили "документацію та носії інформації, які можуть свідчити про причетність зловмисників до комерційних угод на території ОРДЛО та фінансування терористів".

Торік у Ємельянова пройшло 10 обшуків. Його підозрюють у допомозі державі-агресору РФ, фінансування дій, вчинених з метою повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змові з громадянами Росії в умовах воєнного стану.

Ось тепер цей Артур Ємельянов починає різко критикувати керівників Господарського суду в Києві. Журналісти роблять цілком логічні висновки – мета цих висловлювань у тому, щоб повернути до суддівських лав чи проштовхнути до керівництва суду людей, підконтрольних донецькому клану Януковича та пов'язаних із Росією.

Денис Мандичев суддя родом із Донецька з мільйонами на швейцарських рахунках

Якщо переїзд у далекому 2011 році Артура Ємельянова з Донецька до столиці України став помітною подією про яку писали багато ЗМІ, то переведення судді Донецького окружного адмінсуду Дениса Мандичева на посади суддів Господарського суду м. Києва пройшло непомітним. А даремно. Адже так розпочалася кар'єра мабуть одного з найбагатших суддів в історії України.

На відміну від свого земляка Артура Ємельянова, Денис Мандичев людина вкрай обережна. Багато років він залишався в тіні поки що у 2017 році не привернув до себе увагу задекларованими подарунками на суму понад 15 тисяч доларів. Ці дані з посиланнями на джерела були опубліковані на інформаційному ресурсі «Чесно».

Суддя Денис Мандичев
Суддя Денис Мандичев

Після цього Мандичев став ще акуратнішим та фінансово грамотнішим. Але у 2021 році зробив фатальну помилку. Тоді розглядаючи справи в яких однією зі сторін справ були ветерани АТО, Денис Мандичев прийняв низку сумнівних та неоднозначних рішень у суді, що власне й спричинило серйозне вивчення його професійної діяльності. Наприкінці травня 2021 року на низці новинних ресурсів було опубліковано дані, які вказують на наявність у судді Мандичева великих фінансових коштів, які знаходяться на рахунках швейцарського банку UBS. Новина про це, а також інформацію про передачу справи для розслідування в НАБУ було опубліковано на сайтах безлічі інформаційних українських ресурсів. Зокрема новину було опубліковано на сайті дніпровського видання «Business news» та на сайті харківського видання новин «Ukrmedia».

Транзакції за рахунком Дениса Мандичева у швейцарському банку UBS (травень 2021 р.)
Транзакції за рахунком Дениса Мандичева у швейцарському банку UBS (травень 2021 р.)

Загалом за даними джерела ЗМІ український суддя Мандичев на своєму рахунку в швейцарському банку UBS має у своєму розпорядженні суму 659069,55 швейцарських франків.

Цей документ спонукав журналістів на подальші пошуки. І в результаті у ЗМІ з'явилося фото, нібито кіпрського паспорта Мандичева.

Нагадаємо, в Україні заборонено мати подвійне громадянство. Президент України вніс законопроект №6175, який встановлює покарання за наявність другого громадянства. Санкція – примусове позбавлення українського паспорта.

Але головне питання в іншому. Як пов'язані різкі критичні заяви на адресу керівників Господарського суду у Києві судді-корупціонера Артура Ємельянова, який є людиною Януковича та звинувачується у фінансуванні терористів ОРДЛО та допомоги державі-агресору РФ. З тим, що в цьому самому суді працює представник донецького клану Денис Мандичев, який практично одночасно з Омеляновим переїхав до столиці України і відомий своєю любов'ю до дорогих подарунків та паспортом Кіпру, улюбленою офшорною країною російських спецслужб.

Відповідь на це питання – це вже компетенція українських спецслужб та правоохоронних органів.