• Головна
  • "Тариф на електроенергію зросте вже найближчим часом": в НБУ сказали про масштабне підвищення ціни
15:07, 3 травня

"Тариф на електроенергію зросте вже найближчим часом": в НБУ сказали про масштабне підвищення ціни

"Тариф на електроенергію зросте вже найближчим часом": в НБУ сказали про масштабне підвищення ціни

Тариф на електроенергію для населення зросте вже найближчим часом. Ймовірно, його підвищення відбуватиметься поетапно. Точна дата, з якої споживачі почнуть оплачувати електрику за новим тарифом, як і його розмір, наразі невідомі.

Як інформує "Today.ua", такі тези містить у собі Інфляційний звіт Нацбанку України за квітень 2024 року.

Там, зокрема, йдеться, що в Україні діє мораторій на підвищення низки комунальних тарифів – на тепло, гарячу воду та газ. Завдяки стабільності цих тарифів вдається почасти стримувати адміністративну інфляцію. Однак поступового підвищення цих тарифів до ринкових все одно не уникнути.

Проте на вартість електрики для населення мораторію немає. Водночас стан справ в енергетичній галузі зараз доволі напружений. За словами очільника українського МЗС Дмитра Кулеби, внаслідок російських ракетних атак Україна втратила половину своєї енергосистеми. Для її відновлення потрібні велетенські кошти. Фахівці кажуть про сотні мільярдів гривень. Отже тариф на електроенергію для населення доведеться підвищувати. Причому це, ймовірно, станеться раніше, ніж почнуть підвищувати інші тарифи.

У прогнозі НБУ йдеться про "достатньо швидке та суттєве зростання цін на електроенергію".

"Очікується поетапне приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років. Водночас з огляду на складну ситуацію в енергетиці дотаційні тарифи на е/е для побутових споживачів можуть зростати швидше. Зокрема, у цей прогноз закладається достатньо швидке та суттєве зростання цін на електроенергію", - йдеться у прогнозі НБУ.

Тариф на електроенергію для населення зросте найближчим часом: в НБУ прогнозують його суттєве підвищення

Тариф на електроенергію для населення зросте найближчим часом: в НБУ прогнозують його суттєве підвищення

Крім того, там зазначають, що, очевидно, тарифи, не підвищуватимуть до рівня ринкових відразу. Буде поетапне зростання упродовж кількох років. Ймовірно, це стосується і тарифа на світло.

Але в Інфляційному звіті НБУ не вказано, коли саме та в якому обсязі зміняться тарифи. Нацбанк називає це питання "сферою невизначеності". Звісно, що підвищення тарифів також потребуватиме збільшення обсягу субсидій для населення. Це також визнають у Нацбанку.

Однак не варто забувати, що існує немало підстав для відмови у субсидії. Одна з них – наявність у домогосподарстві хоча б одного мешканця працездатного віку, який ніде не навчається та офіційно не працює. Тобто завдяки підвищенню тарифів вдасться "виманити" з тіньового ринку роботи багатьох українців, а також легалізувати ухилянтів. Адже багато сімей просто не потягнуть видатків на комуналку без субсидії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тарифи #комунальні_послуги
Останні новини
ТОП новини
"Цих 100 000 чоловіків чекають у ТЦК прямо з 18 травня, названо ознаки потенційних мобілізованих": повістки і відстрочки
"Могутня гроза суне прямо в ці області, ніхто в Україні не чекав такої негоди": де буде мороз у -9 градусів, снігопад та дощ?
"Водії не чекали таких радикальних заходів від ТЦК, автомобілі масово перевірятимуть": мобілізація, повістки і покарання
"Ці чоловіки масово втратять відстрочки через кілька днів, мобілізація людей з інвалідністю": ТЦК, повістки і бронювання
Оголошення
live comments feed...