• Головна
  • Коли та чим фарбувати яйця на Великдень?
19:09, 3 травня

Коли та чим фарбувати яйця на Великдень?

Коли та чим фарбувати яйця на Великдень?

Згідно із християнськими звичаями, напередодні Великодня господині роблять крашанки та писанки. Ця обрядовість є улюбленою серед багатьох жителів України. Це не просто традиція, але й важливий ритуал із глибоким духовним значенням для вірян.

Згідно з обрядами церкви, виготовлення писанок на Великдень відбувається в ті самі дні, що й приготування паски. Тому, фарбувати яйця можна в Чистий четвер або Велику суботу. Крім того, у Велику суботу разом із паскою крашанки приносяться до церкви для освячення.

Яйця здавна були символом зародження нового життя. Пасхальне яйце є символом Гроба Господнього.

До слова, фарбувати яйця перезпосередньо перед святом потрібно і тому, щоб уникнути харчових отруєнь.

Як фарбувати яйця

Традиційно крашанки варять у лушпинні цибулі. Сучасні господині мають безліч лайфхаків, як пофарбувати яйця у різні кольори за допомогою натуральних барвників. Зокрема, для цього використовують куркуму, чай каркаде, сік буряка та синю капусту.

А якщо часу та бажання бракує, то промислових фарбарвників у супермаркетах вистачає, а в просторах інтернету – цікавих способів, як їх декорувати.

Які кольори обрати

Найчастіше фарбують крашанки у гірчично-червоний колір, залежить від насиченості лушпиння цибулі. З цим, імовірно, пов'язана легенда про Марію Магдалину. Після Воскресіння Христа вона розповіла про це імператору Тиберію, але той не повірив і сказав: "Це неможливо, так само як не можливо білому яйцю стати червоним". І в ту ж хвилину яйце, яке тримала Марія, – почервоніло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#крашанки #писанки #фарби #великдень #капуста #яйця #свято #паска #Господь #життя #символ
ТОП новини
"Цих 100 000 чоловіків чекають у ТЦК прямо з 18 травня, названо ознаки потенційних мобілізованих": повістки і відстрочки
"Могутня гроза суне прямо в ці області, ніхто в Україні не чекав такої негоди": де буде мороз у -9 градусів, снігопад та дощ?
"Ці чоловіки масово втратять відстрочки через кілька днів, мобілізація людей з інвалідністю": ТЦК, повістки і бронювання
"Водії не чекали таких радикальних заходів від ТЦК, автомобілі масово перевірятимуть": мобілізація, повістки і покарання
Оголошення
live comments feed...