$39.80 €43.26
menu closed
menu open
weather +25 Київ

На війну з Україною скерують приблизно 1,3 тис. попів – РПЦ

На війну з Україною скерують приблизно 1,3 тис. попів – РПЦ РПЦ заявляє, що зберігає дуже тісні зв'язки з міноборони РФ
Фото: ЕРА

Російська православна церква має намір скерувати на фронт в Україну "для духовної допомоги російським військовослужбовцям" приблизно 1,3 тис. священників. Про це 3 травня повідомив у Telegram Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій України.

ЦНС посилається на заяву митрополита Ставропольського й Невинномиського РПЦ Кирила в ефірі російського пропагандистського ТБ. Він заявив журналістам, що РПЦ зберігає дуже тісні зв'язки з міноборони РФ і питання скерування попів на фронт вирішать найближчим часом.

"У війні проти України Кремль значною мірою покладається на підконтрольні йому релігійні структури. Домінуючою тут є саме РПЦ, яка за часи свого існування створила потужну мережу в Україні і стала ідеальним інструментом для промивки мізків своїх прихожан", – зазначають у Центрі національного спротиву.

Там нагадали, що у 2014 році релігійні організації, які перебувають під впливом окупантів, організовували багатолюдні хресні ходи, щоб перешкодити оборонним діям сил оборони України в Донецькій і Луганській областях.

Контекст

Патріарх РПЦ Кирило (Володимир Гундяєв) підтримав військове вторгнення РФ в Україну. У своїй проповіді на початку березня 2022 року він виправдав вторгнення нібито захистом "жителів Донбасу". У червні Гундяєв заявив, що армія РФ воює в Україні через "внутрішнє почуття, виховане православною вірою", і нібито "захищає Росію на полі бою" в Україні. У вересні він, говорячи про мобілізацію в РФ, сказав, що смерть на війні в Україні "змиває всі гріхи".

У березні 2022 року Держслужба України з етнополітики та свободи совісті повідомляла, що на захоплених українських територіях окупанти руйнують церкви й інші культові споруди, викрадають і вбивають священнослужителів. Також зафіксували факти притягнення до відповідальності за обвинуваченням у "незаконній місіонерській діяльності". Також Росія унеможливила функціонування Православної церкви України в окупованому Криму.