$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Війська РФ зайшли на авіабазу в Нігері, де розміщені американські військові – ЗМІ

Війська РФ зайшли на авіабазу в Нігері, де розміщені американські військові – ЗМІ Росіяни перебувають на базі в Нігері в окремому комплексі й не мають доступу до американських сил і обладнання, наголосив Остін
Фото: EPA

Російські військовослужбовці увійшли на авіабазу в Нігері, де розміщені американські війська, і зайняли її частину. Про це 2 травня повідомили Reuters і CNN.

За інформацією джерела Reuters у міноборони США, російські й американські війська розташовані на території бази, відомої як "Авіабаза 101", поряд із міжнародним аеропортом "Діорі Хамані" в Ніамеї, столиці Нігеру, проте не перетинаються, оскільки росіяни використовують окремий ангар.

Водночас CNN із посиланням на джерело зазначає, що "це не така вже й велика територія" і в підсумку "дві армії опинилися безпосередньо близько одна від одної в період підвищеної напруженості", зокрема пов'язаної з війною в Україні.

Високопосадовець Пентагону в коментарі Reuters заявив, що ситуація "не дуже добра, але в короткостроковій перспективі керована".

Російська присутність на базі стала основним предметом розбіжностей між США і військовою хунтою Нігеру, яка захопила владу внаслідок державного перевороту в липні 2023 року, зазначає СNN.

Це підкреслює занепокоєння офіційних осіб США тим, що Нігер, який протягом майже десятиліття був найважливішим плацдармом для контртерористичних операцій США в регіоні, повертається в бік Росії, зазначає телеканал.

У матеріалі йдеться, що цей інцидент порушує питання про долю американських об'єктів у країні після виведення військ.

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що військові США і РФ у Нігері зараз перебувають на території однієї бази. Reuters наводить його відповідь на запитання, поставлене на пресконференції в Гонолулу (США) після того, як ЗМІ написали про цю ситуацію.

Глава Пентагону наголосив, що росіяни перебувають в окремому комплексі й не мають доступу до американських сил чи доступу до американського обладнання.

"Я завжди зосереджений на безпеці й захисті наших військ... Але зараз я не бачу тут серйозної проблеми з погляду захисту наших сил", – підсумував Остін.

Reuters вказує, що США та їхні союзники були змушені вивести війська з низки африканських країн після переворотів, які привели до влади групи, котрі прагнуть дистанціюватися від західних урядів. На додаток до майбутнього виходу з Нігеру, американські війська також покинули Чад, тоді як французькі війська "вигнали з Малі й Буркіна-Фасо".

Reuters у вересні 2023 року писало, що США виведуть свої війська з Нігеру, відповідної домовленості досягнуто між заступником держсекретаря Штатів Куртом Кемпбеллом і керівництвом африканської держави. На той момент чисельність американського контингенту у країні становила 1100 військових.

Протягом останнього десятиліття американські війська навчали армію Нігеру боротися з тероризмом і проводили операції проти "Ісламської держави" й філії Аль-Каїди", нагадує агентство.

Контекст

У Нігері 26 липня 2023 року відбулася спроба державного перевороту, співробітники президентської гвардії затримали президента країни Мохамеда Базума. Невдоволені члени елітної президентської гвардії перекрили доступ до резиденції й офісів президента у столиці Ніамеї, а після зриву переговорів "відмовилися звільнити президента".

27 липня військові в ефірі національного телебачення Нігеру оголосили про державний переворот.

З моменту здобуття незалежності колишньою французькою колонією у 1960 році це вже п'ятий держпереворот у країні. Перший стався у квітні 1974 року проти президента Діорі Хамані, а попередній – у лютому 2010 року, коли повалили президента Мамаду Танджа. Також були численні спроби путчів.

Базум перебуває при владі з квітня 2021 року. Як зазначила "BBC News Україна", це перший демократично обраний президент країни. Телерадіокомпанія назвала його "великим союзником України в Африці". На сьогодні лише чотири держави Африки приєдналися до Кримської платформи, метою якої є повернення Криму під контроль України, і Нігер був однією з них.

Переворот у Нігері засудили США та Європейський союз. МЗС України теж "рішуче засудило" події в Нігері. "Категорично відкидаємо будь-які спроби насильницької, нелегітимної зміни конституційного ладу", – ішлося у заяві українського міністерства.