$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +14 Київ

Україна стоїть перед новим етапом війни, РФ планує розширяти наступ – Зеленський

Україна стоїть перед новим етапом війни, РФ планує розширяти наступ – Зеленський Україна й союзники мають зірвати російський наступальний план, вважає президент
Фото: president.gov.ua

Армія країни-агресора Росії найближчим часом спробує розширити наступальні дії на Україну. Про це президент Володимир Зеленський заявив 3 травня у зверненні за підсумками поїздки до Хмельницької області, запис його офіс опублікував у YouTube.

"Зараз ми – перед новим етапом війни. Ми всі разом, усі українці, наші воїни й наші партнери, повинні зробити все, щоб зірвати російський наступальний задум. Ми повинні довести, що окупанту за будь-яких обставин не вдасться досягти його цілей, що б він не робив і як би підло він не діяв", – сказав глава держави.

Виступаючи у Хмельницькому на зустрічі з ліцеїстами, курсантами й викладачами Національної академії Державної прикордонної служби України, Зеленський зазначив, що Україна й далі наполягає на необхідності обміну утримуваними особами з РФ у форматі "всіх на всіх". Відео зустрічі ОП також розмістив у YouTube.

"Бажано обміняти всіх на всіх. У принципі, усі адекватні країни підтримують цей трек. У нас ідуть обміни, але вони повільніші, ніж хотілося б, тому трек "усіх на всіх" спроможний, я вам скажу, в якому випадку. Деякі скептично кажуть – тільки після закінчення війни, бо це є однією з умов закінчення війни. Я вважаю, що в нас є можливість це зробити раніше, оскільки є практичний майданчик [для цього] – саміт миру", – виклав свою позицію президент.

Контекст

На початку грудня 2023 року в інтерв'ю Associated Press Зеленський заявляв, що Україна і РФ проводять непублічні обміни військовополоненими, зокрема "прямо на полі бою".

3 січня 2024 року відбувся найбільший із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обмін військовополоненими, звільнили 230 українців і українок. Додому повернули 130 представників ЗСУ (зокрема 14 тероборонців і 14 представників Військово-морських сил), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, одного поліцейського й шістьох цивільних – 225 чоловіків і п'ятьох жінок. 48 військових, яких повернули в Україну, вважали зниклими безвісти. У міноборони країни-агресора Росії стверджують, що їм повернули під час обміну 248 військових. Посередником були Об'єднані Арабські Емірати.

25 лютого уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що, за неофіційними даними, російські окупанти утримують приблизно 28 тис. цивільних українців. Омбудсмен зазначив, що з російського полону вдалося повернути 3135 українців, із них 147 – цивільні заручники.

31 березня у великодньому посланні папа римський Франциск закликав Росію й Україну обміняти всіх полонених. "Закликаючи до пошани принципів міжнародного права, висловлюю побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією й Україною: всіх на всіх", – сказав понтифік.