Російські війська увійшли до села Архангельське поблизу Авдіївки.

Про це повідомляє Bild.

Минулого тижня Збройні Сили Російської Федерації здійснили прорив на північний захід від Авдіївки, пройшовши 3 км углиб позицій Збройних Сил України до селища Очеретине. Відтоді вони постійно розширюють утворений плацдарм. За інформацією експерта Bild з аналізу відкритих даних Юліана Рьопке, російські війська увійшли до села Архангельське і просунулися на село Сокіл.

“Російські війська захопили південну частину Архангельського і пройшли пів шляху між Соловйовим і Соколом. Вони зазнають великих втрат, що вказує на прибуття свіжих боєприпасів для українських захисників”, – пише Рьопке.

Також російські окупаційні війська продовжують тиснути в районі Часового Яру на Донеччині та на Авдіївському напрямку. У районі тривають бої.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Війська Російської Федерації нещодавно просунулися на схід від Часового Яру та на східну його околицю. Геолокаційні кадри за 1 травня показують, що окупанти просунулися через лісові масиви безпосередньо на схід від міста і далі вздовж околиць мікрорайону Канал.

Російські «воєнкори» стверджували, що підрозділи Російської Федерації нібито просунулися поблизу Богданівки та досягли східної крайньої ділянки Сіверсько-Донецько-Донбаського каналу. Втім, в Інституті вивчення війни (ISW) не знайшли підтвердження жодної з цих заяв Росії.

Зазначається, що бої тривали на північний схід від Часового Яру поблизу Богданівки; біля мікрорайонів Канал і Новий; поблизу Кліщіївки та Андріївки і біля Шумів і Нью-Йорка.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 травня, показують, що армія Російської Федерації просунулася на південний захід і захід від Соловйового (на північний захід від Авдіївки). Російські «військкори» стверджували, що війська окупантів нещодавно нібито прорвали українську оборону на північний схід від Очеретиного (на північний захід від Авдіївки) і діють у південному Архангельському (на північний схід від Очеретиного та на північ від Авдіївки) протягом останніх двох днів.

Бої також тривали на північ від Авдіївки біля Калинового, Прогресу, Новопокровського, Бердичі; на захід від міста — в районі Семенівки, Уманського, Яснобродівки; і на південний захід від Авдіївки біля Нетайлового.

Російські блогери стверджували, що війська РФ також просунулися в полях на південний захід від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька) і на північ від Володимирівки (на південний захід від Донецька).

Бої тривали на захід від Донецька поблизу Красногорівки та Георгіївки, а також на південний захід від Донецька поблизу Новомихайлівки, Парасковіївки та Водяного.

Нагадаємо, також у звіті Інституту вивчення війни повідомили, що Росія передислокує дивізії ВДВ на схід України для активізації наступу.

Повідомляється, що росіяни передислоковують частини 76-ї та 7-ї повітряно-десантних дивізій (ВДВ) із Запорізької області у напрямку сходу України, ймовірно, для посилення та активізації поточних наступальних операцій. Однак в ISW поки не знайшли підтверджень цього.

Окремі російські та українські джерела стверджували, що частини російських 76-ї та 7-ї повітряно-десантних дивізій, які були розгорнуті в районі Роботиного на заході Запорізької області після розпалу контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року, передислокуються на нових напрямках. Однак джерела не погодилися щодо підрозділів, які передислокуються, і районів, куди вони переміщуються.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець 1 травня заявив, що нещодавно військове командування РФ ухвалило рішення про передислокацію щонайменше батальйону 76-ї дивізії з Оріхівського напрямку на загальну лінію фронту в Луганській області або на Краматорський напрямок.