Окупанти вчора двічі намагались штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, але успіху не мали.

Про це розповів речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук.

Він також заявив, що Сили оборони відбили 7 штурмів у Кринках.

«Загалом на південному напрямку ситуація залишається стабільною – ознак щодо створення наступальних угрупувань не вбачається», – сказав Плетенчук.

«Острів Нестрига. Там окупанти працюють під прикриттям артилерії, FPV-дронів. Проте вони вимушені пересуватися малими групами, бо в них є велика водна перешкода – це наш Дніпро», — розповів посадовець.

Як зазначив Плетенчук, для подолання цієї перешкоди ворог змушений використовувати плавзасоби, зазвичай човни. У цьому випадку противник перебуває на відкритій місцевості, внаслідок чого зазнає втрат.

Він додав, що для України Нестрига – це не плацдарм, а острів на правому березі, розташований безпосередньо перед гирлом річки Дніпро.

«Хоча назвати це островом можна досить умовно, здебільшого – це очерет. І там такі ґрунти, що закріпитися досить складно, бо це фактично болото. Тим не менше вони не полишають цих спроб, і зараз ми спостерігаємо за результатами цих штурмів. Можна побачити на узбережжі «відпочивальників» у камуфляжі, але вони трошки вже неприроднього кольору», — сказав Плетенчук.

Варто підкреслити, що ось уже понад рік російські окупанти не можуть відновити контроль над частиною лівобережної Херсонської області. Найвідомішою локацією відсутності контролю є село, а точніше, те, що від нього залишилося, — Кринки. Але, віднедавна, до Кринок додався острів Нестрига, після того, як офіційно було оголошено про втрату російськими окупаційними військами контролю над ним.

Про те, що зараз відбувається на цьому напрямку розповів український військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Зокрема, він нагадав, що 20 лютого 2024 року, військовий злочинець, якого розшукує МКС, Володимир Путін повідомив про відновлення російськими окупаційними військами контролю над Кринками, що йому підтвердив інший військовий злочинець — Сергій Шойгу.

«Своєю чергою, контроль над Кринками СОУ не тільки не втратили, а й з 20 лютого розширили ще на 2 кілометри і зараз зона контролю перевищує 5 км. Нагадаю, що село Кринки специфічне тим, що воно всього кількома вулицями витягнулося вздовж лівого берега Дніпра на майже 12 км. З метою протидії українському плацдарму в Кринках, РВВ у складі ГВ «Дніпро» сформували три тактичні групи, чисельно близько двох бригад, які розпочали витіснення СОУ з Кринок з трьох напрямків: Козачі Лагері, Корсунка та фронтально на Кринки через лісок, з кінця жовтня 2023 року. Успіху, як ви вже знаєте, ці дії не мали впродовж вже як понад півроку», — наголосив експерт.

Він додав, що наразі фіксується посилення окупантів в районі Корсунки свіжими силами 234-го ДШП 76-ї ДШД.

«Найімовірніше, саме з цього напрямку РВВ спробують найближчим часом наростити тиск на плацдарм СОУ в Кринках. Наразі основним штурмовим ресурсом для РОВ є в районі Кринок 28-й МСП 70-ї МСД і 328-й ДШП 104-ї ДШД. У свою чергу, застосування механізованої компоненти ворогом мінімізовано. Артилерія з правого берега і дрони зробили свою справу, і зараз основною масою штурмові дії РОВ здійснюють піхотні складові», — продовжив військовий експерт.

Коваленко також згадав, що окупанти відновили системні удари КАБами по правому і лівому березі.

«Ці удари і раніше проводилися, але поодиноко і вкрай обережно.  Зараз же це парні скиди і системні скиди. Основною локацією ударів залишається село Кринки, далі за ступенем інтенсивності — Нестрига. Схоже, що для розв’язання проблематики з лівим берегом, командування РВВ готове йти на ризик втратити ще пару-трійку Су-34», — підсумував він.