$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +22 Київ

На відновленні розбитої РФ Бородянки з бюджету "зникли" більш ніж 20 млн грн – Держаудитслужба

На відновленні розбитої РФ Бородянки з бюджету "зникли" більш ніж 20 млн грн – Держаудитслужба Селищна рада не встановила у Бородянці нових вікон, які оплатила держава – Держаудитслужба
Фото: ЕРА

На відновленні постраждалої від російської окупації та обстрілів Бородянки в Київській області зникли або були неефективно витрачені мільйони гривень з бюджету, вважає Державна аудиторська служба України. Про це її пресслужба повідомила 3 травня. 

Ревізія Бородянської селищної ради встановила, що головна частина порушень, на суму 14 млн грн, – це відсутність металопластикових вікон, які мали встановити.

Окрім того, нові вікна й двері закуповували за цінами, що перевищують ринкові, стверджують аудитори. Це призвело до неефективного використання бюджетних коштів на суму 5,2 млн грн.

"Згідно із чек-листами за програмою "єВідновлення", на ремонт пошкоджених будинків було надано грошову допомогу на суму 2,6 млн грн. Проте аудитори з'ясували, що таку ж суму, за рахунками, було витрачено на ті ж роботи, що призвело до їх фактичного подвоєння", – ідеться в повідомленні.

У Держаудитслужбі заявили про необхідність ретельнішого контролю за вже затвердженими й виплаченими коштами "єВідновлення". Дані про виявлені в Бородянці порушення передали в Офіс генерального прокурора.

Контекст

Частина Київської області була окупована російськими військами з кінця лютого до кінця березня 2022 року. Українська влада повідомила про повне звільнення регіону 2 квітня.

Уряд України 21 квітня 2023 року ухвалив постанову, яка визначає процедуру й умови надання державної допомоги українцям, будинки яких було пошкоджено через бойові дії. Фінансувати виплату компенсацій уряд планує коштом держбюджету й міжнародних кредиторів, також Україна очікує, що головним джерелом фінансування незабаром стануть репарації Росії, говорили у Мінінфраструктури.