Українцям анонсували часткове підвищення цін на воду та каналізацію. Повністю компенсувати різницю в тарифах за рахунок бюджету більше не зможуть.

Подорожчання може загрожувати мешканцям міста Звягель, що на Житомирщині. Про це повідомили на офіційному сайті міської ради.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Економічно обґрунтований тариф на воду та каналізацію для споживачів становить 70,02 гривні за кубометр. Проте населення платить за старим тарифом – 44,71 гривні за куб. Попередні роки різниця в тарифах покривалася за рахунок місцевого бюджету. У 2024 році на цей напрямок не вистачає ресурсів.

"У 2024 році надавати фінансову допомогу водоканалу в повному об’ємі немає можливості, а лише частково, оскільки з місцевих бюджетів вилучено ПДФО. Тому тривають пошуки варіантів стабільної роботи підприємства та надання безперебійного постачання води в оселі", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%
Показати ще

Платіжка за воду. Фото: скрін youtube
Платіжка за воду. Фото: скрін youtube

Один із варіантів, як забезпечити роботу водоканалу та не сильно "залазити в кишені" громадян, підвищити тарифи лише частково, а решту дотувати з бюджету.

"Заради зменшення фінансового навантаження для населення запропоновано поступово запроваджувати встановлені на сьогодні тарифи, а саме в розмірі 80% від діючого, що становитиме 56,00 грн за 1 м3 за водопостачання та водовідведення разом", - повідомили у міськраді.

Нові тарифи можуть затвердити з 1 червня, і тоді витрати споживачів у середньому зростуть на 22,58 гривні за одну особу.

Раніше портал Знай повідомляв, як отримати перерахунок комуналки, якщо ви за кордоном чи не проживаєте у квартирі.

Також наш портал інформував, якщо комуналка "не по зубах": українцям дозволили платити частинами.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, за прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників.