Нещодавно у платіжках київських жителів з'явився новий рядок під назвою "небаланс". Що це таке і звідки воно взялося?

"Небаланс" – це різниця між обсягом води, яка надходить до будинку, та обсягом, який зареєстровано на квартирних лічильниках мешканців.

Якщо сума показань квартирних лічильників менша за обсяг, зареєстрований на загальнобудинковому лічильнику, то Київводоканал змушений розподілити додатковий обсяг серед усіх мешканців будинку пропорційно їх споживанню.

Платіжка за воду. Фото: скрін youtube
Платіжка за воду. Фото: скрін youtube

Хто має сплатити цей "небаланс" і на яких законних підставах?

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Київводоканал працює згідно із законом, який наказує вести облік виключно за свідченнями загальнобудинкового лічильника води. Крім цього, мешканці мають квартирні лічильники, які визначені законодавством як розподільчі та використовуються для внутрішньобудинкового розподілу води.

Якщо обсяг води, зареєстрований на загальнобудинковому лічильнику, перевищує сумарний обсяг води, зареєстрований на квартирних лічильниках, виникає "небаланс".

Згідно з методикою розподілу, мешканці багатоквартирного будинку як співвласники спільного майна зобов'язані сплатити всю поставлену в будинок воду. Отже, "небаланс" розподіляється між усіма мешканцями будинку відповідно до їх частки у загальному споживанні.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Коли йдеться про розподіл "небалансу", є два варіанти:

У першому випадку "небаланс" розподіляється між усіма мешканцями пропорційно до їх реального споживання води.

Кожний кубічний метр "небалансу" розподіляється з урахуванням показників квартирних лічильників, що дозволяє справедливо розподілити додатковий обсяг води між мешканцями.

Другий випадок виникає, якщо деякі квартири або не мають лічильників, або їх дані не надано. Тоді різниця між обсягом води, зареєстрованим на загальнобудинковому лічильнику, та обсягом, поданим квартирами з лічильниками, розподіляється між квартирами без лічильників пропорційно до кількості осіб, які там проживають або зареєстровані.

Платіжка, скріншот: Youtube
Платіжка, скріншот: Youtube

Щодо причин появи "небалансу", вони часто пов'язані з ненаданням мешканцями показників своїх лічильників у строк

Щоб уникнути подібних розбіжностей, водоканал рекомендує мешканцям надавати показання лічильників у строк, дотримуючись встановлених часових рамок.

Для вирішення проблеми з "небалансом" у Київводоканалі пропонують наступні кроки. Оскільки контроль за всіма будинками неможливий через обмежені ресурси, вони рекомендують проведення загальних зборів за участю представників Київводоканалу та голів ОСББ.

У проблемних будинках також організуються контрольні обходи виявлення причин "небалансу" і навчання споживачів правильному обліку споживаної води.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українців потрібно задуматися: в Індії взагалі не користуються туалетним папером, є чим замінити