• Головна
  • Чи є можливість спільного святкування Великодня: голова УГКЦ дав відповідь
14:30, 5 травня

Чи є можливість спільного святкування Великодня: голова УГКЦ дав відповідь

Пасхальне питання неможливо вирішити на локальному рівні, потрібен ще один Вселенський собор. Так прокоментував Блаженніший Святослав Шевчук питання, чому греко-католики святкують Пасху із православними попри перехід на новий календар.

Про це він зазначив в інтерв’ю для Hromadske напередодні Великодня.

"Ми святкуємо разом із нашими братами православними. Ми вийшли з одного кореня — з Київської традиції. Святкуємо разом із більшістю християн країни й це дуже важливий момент", – зауважив настоятель УГКЦ.

Він зазначив, що те, що ми маємо свій літургійний ритм, не робить нас католиками другого сорту.Патріарх нагадав про два цикли обчислення дати свят: один – за сонячним календарем і до нього належать усі так звані нерухомі свята, інший – за місячним і до нього належать рухомі свята. Історія обчислення дня святкування Пасхи пов’язана з рішеннями Вселенського собору в Нікеї 325 року.Блаженніший Святослав зауважив, що у 2025 році Пасха у всіх — католиків і православних — випадатиме в один день. "Багато хто плекав надію, мовляв, зможемо відтепер святкувати разом. На жаль, мушу ствердити, що поки що це неможливо", – сказав він.

Відтак зазначив, що проблема полягає в тому, що православні більше не скликають Вселенських соборів. Вони визнають тільки сім Вселенських першого тисячоліття, адже існують різні містифікації, що восьмий буде собором антихриста. Натомість у Західній Церкві, зазначив Настоятель, Вселенські собори продовжували скликатися. Тому сьогодні потребуємо всецерковного собору, який би охоплював не тільки західне християнство, а й східне. Блаженніший Святослав визнав, що це питання неможливо вирішити лише на локальному рівні.

"Особливо хочу подякувати за позицію і голос у вселенському православ’ї Патріархові Варфоломію. Він наче єдиний пророк сьогодні каже, що треба православному світу реформувати Пасхалію. В українському православ’ї навіть нині ніхто про це не говорить", – підсумував архиєрей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Паска #святкування #Шевчук
ТОП новини
"Потужна гроза насувається на ці області, такого не чекали навіть синоптики": куди суне мороз у -10 градусів, снігопад і дощ?
"Могутня гроза суне прямо в ці області, ніхто в Україні не чекав такої негоди": де буде мороз у -9 градусів, снігопад та дощ?
"Ці чоловіки масово втратять відстрочки через кілька днів, мобілізація людей з інвалідністю": ТЦК, повістки і бронювання
В Україну мчить нестерпна спека, попереджають про температурні аномалії
Оголошення
live comments feed...