У святковій атмосфері Великодня, Патріарх Варфоломій висловив солідарність з ініціативою «Нашого виходу», звертаючись до української та російської сторін із закликом до гуманітарної акції — обміну військовополоненими за принципом «всіх на всіх». Цей вчинок, як наголошував духовний лідер православного світу, мав би стати «красномовним вираженням сили Воскресіння Господнього», символізуючи перемогу життя над смертю та надію на відновлення миру.

Схоже, він вирішив наслідувати в цьому Папу Римського.

За словами Патріарха Варфоломія, така ініціатива має глибокий духовний вимір:

«Ми молимося за справедливий світ у багатостраждальній Україні. Духовно ми підтримуємо ініціативу «Нашого виходу» щодо обміну військовополоненими між Росією та Україною з нагоди великого свята Великодня. Це було б дуже конкретним виразом сили Воскресіння. Ми молимо Господа милості просвітити наші уми і серця, щоб ми могли йти шляхом істини і свободи, повні воскресіння і надії, з воскреслим Христом на наших устах», – заявив Варфоломій.

Патріарх час літургії особливо наголосив, що обмін полоненими є не тільки актом милосердя, а й потужним символом віри, надії та величі духу.

«Наш вихід», організація, що активно займається питаннями звільнення полонених, звернулася до Вселенського Патріарха з проханням підтримати цю ініціативу. У їхньому зверненні говориться:

«Ми, від імені родичів полонених воїнів, просимо Вас у цей день святого Великодня, у день загального прощення і величі Духа закликати сильних світу цього до обміну полоненими за принципом «всіх на всіх».

Ідея обміну військовополоненими не обмежується тільки однією країною або конфесією. Аналогічний заклик пролунав і з Ватикану, де Папа Римський Франциск на католицький Великдень також виступив із закликом до такого жесту християнської любові і братерства.