Чехія й Естонія підтвердили, що не прийдуть на "інавгурацію" Путіна

Неділя, 5 травня 2024, 16:22
Чехія й Естонія підтвердили, що не прийдуть на інавгурацію Путіна
Володимир Путін, фото AFP via Getty Images

Міністри закордонних справ Чехії та Естонії підтвердили, що представники їхніх країн не будуть відвідувати так звану "інавгурацію" російського правителя Володимира Путіна 7 травня.

Джерело: глава МЗС Чехії Ян Ліпавський в офірі телеканалу Nova, глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна в коментарі місцевим ЗМІ, зокрема ERR, пише "Європейська правда"

Деталі: Чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський у неділю оголосив, що уряд відкликав посла Чехії в Росії Вітезслава Півоньку, і на інавгурації Путіна у вівторок чеського представника не буде.

Реклама:

"Нинішні відносини між Чехією і Росією не відповідають тому, що представник нашого посольства повинен бути присутнім на інавгурації російського президента у вівторок", – пояснив Ліпавський.

А міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна в коментарі місцевим ЗМІ також підтвердив відсутність естонського представника на путінському спектаклі 7 травня.

"Естонія не може легітимізувати дипломатичні відносини з державою-агресором, і ми вирішили не відвідувати церемонію інавгурації Путіна", – заявив Тсахкна, додавши, що Таллінн "вважає немислимою участь у церемоніях, які увічнюють його правління".

ВІДЕО ДНЯ

За даними журналіста "Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка, про наміри ігнорувати інавгурацію заявили також Велика Британія, Латвія, Литва й Канада. Європейський Союз поки не зробив офіційної заяви з цього питання.

Так звані президентські вибори в Росії, які європейські країни не визнали демократичними і справедливими, відбулися 15-17 березня і завершилися перемогою Путіна. Йому намалювали рекордні 88% підтримки.

Читайте також, чому ми більше не називаємо Путіна "президентом" та яке це має значення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: