Українські військові мають великі плани на винищувачі F-16, а саме — знищення російських аеродромів та повна ліквідація авіації окупантів, однак країна-агресор все прораховує, тому буде робити все можливе, щоб хоча б якось знизити цю небезпеку. Але українські сили все розуміють, таким чином забезпечують найкращі умови на аеродромах України, щоб жодна залізна «пташка» не постраждала.

Постачання західних систем протиповітряної оборони буде повʼязане зі стартом постачання винищувачів F-16. Таку думку висловив військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко на українському каналі. Він зауважив, що країни Заходу не розпочнуть постачання винищувачів F-16, поки не будуть впевнені в тому, що вони «прикриті» протиповітряною обороною.

«Сьогодні з’явився найімовірніший і правильний прогноз з цього приводу, на що потрібно орієнтуватися: постачання Patriot прив’язано до постачання літаків. Поки не буде поставлено більше систем для того, щоб прикрити ці літаки — їх не буде, треба сказати правду», – заявив Мусієнко.

Додамо, раніше екскомандувач армії США у Європі генерал Бен Годжес наголошував, що українські пілоти на F-16 будуть найкращими у світі, але попри все країна-агресор намагатиметься винищувачі збити, тому Україні насамперед потрібна ППО.

«Звісно, росіяни будуть шукати F-16. Вони з нетерпінням прагнутимуть продемонструвати, що можуть збити F-16, що, звичайно, неминуче відбудеться в якийсь момент. Тому я б уявив, що ВПС України шукатимуть способи зміцнити впевненість щодо використання F-16 проти російської ППО», — сказав Годжес.

Генерал впевнений, що Генеральний штаб України максимально ефективно використає F-16, щоб підтримати Збройні сили України. Ці винищувачі можуть бути використані для збиття російських ракет у рамках загальної системи протиповітряної оборони, або вони можуть використовуватися проти логістичних цілей, артилерії, а також для підтримки наземних операцій.