Найгарячішими точками на напрямку угрупування залишаються Авдіївський, Бахмутський та Новопавлівський напрямки. За останній тиждень ситуація тут загострилася, тривають важкі бої, але ситуація контрольована.

Представник 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича, Роман Калашник, повідомив, що війська Росії штурмують Часів Яр. Контроль над цим містом є ключовим, оскільки без нього вороже просування на Костянтинівському та Краматорському напрямках стає неможливим.

«Ні, неможливе просування. На даному напрямку, на локаціях — Костянтинівський, Краматорський напрямок, на сьогодні на цих напрямках неможливе просування ворога, якщо Часів Яр буде триматися», — розповів він в ефірі всеукраїнського телемарафону.

Також він зауважив, що на східному фронті в російській піхоті значну кількість військових складають нещодавно мобілізовані. Ці військові навіть не проходили навчання в спеціалізованих навчальних центрах.

«Вони просто кидаються до зони бойових дій, кидаються в штурми. Причому в перших штурмових лавах ідуть саме вони, саме ті, які не навчені, які нещодавно прибули з російської глибинки. Якщо їм вдається десь уже починати закріплюватися, тоді вже підтягуються більш досвідчені воїни, які вже мають бойовий досвід, і починають окопуватися та створювати вогневий рубіж», — наголосив Роман Калашников.

Часів Яр – це насправді дуже серйозно, це вже не про тактику, а про стратегію. Часів Яр це добре укріплений район, який розташований на панівних висотах. Якщо росіяни туди зайдуть, то чотири великі міста – Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ і Дружківка – одразу стануть зоною бойових дій.

З усіх чотирьох міст треба буде евакуювати кілька десятків тисяч населення. До того ж деякі військові розповідають, що після взаття Часоворого Яру не факт, всі вище перераховані населені пункти окупанти зможуть захопити, адже вони перебувають у низині під Часовим Яром, тому це дуже невигідне становище.

Як відомо, Росія зосередила в районі міста Часів Яр на Донеччині приблизно 20-25 тисяч окупантів.

Військовий експерт Михайло Жирохов в ефірі українського радіо розповів, що в Часовому Ярі дуже складна ситуація для нас, вважає експерт, адже логістика на цьому напрямку обмежена.

Але є і другий наслідок: «Вивести зараз ці бригади чи бригаду, яка стоїть в Часів Ярі, неможливо, з військового погляду, тому наша бригада сточується, як і російська. І питання в тому, скільки зараз оперативних резервів зможуть кинути росіяни. Вони мають величезні втрати: якщо з 10 двоє доходять до позицій, вони це вважають нормальним, але їх дуже і дуже багато».

Тому необхідно вживати певних дій, переконаний він.

«Ситуацію з Часів Яром найближчим часом нашому військовому керівництву потрібно буде вирішувати, і вирішувати кардинальним чином».

Жирохов пояснює, що існує два варіанти: або надіслати підкріплення нашому угрупованню, або відходити на інші позиції.

«Але ж ми розуміємо, що кожна втрата кожного населеного пункту відображається в суспільстві великим тим, що ми називаємо в соціальних мережах хайпом, черговим негативом. Але потрібно розуміти, що ми зараз знаходимося в такому стані, що п’ять місяців затримки військової допомоги США не минули безслідно. Вони були дуже важливими. І, на жаль, наздоганяти зараз дуже і дуже важко», — додав Жирохов.