$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Внесений у базу РФ як "терорист-смертник". Помічник Джемілєва розповів про своє затримання в Молдові

Внесений у базу РФ як "терорист-смертник". Помічник Джемілєва розповів про своє затримання в Молдові Валієв вважає, що Україні треба працювати з Молдовою, щоб не виникало таких ситуацій, яка була з ним
Фото: qirim.news

Кримський татарин Ерол Велієв, якого 4 травня затримували в аеропорту Кишинева під час його повернення до України, розповів QIRIM.Media подробиці інциденту в Молдові.

За словами Велієва, після прибуття в аеропорт він надав молдовським прикордонникам документи, після чого йому довелося чекати три години.

"Через три години до мене прийшов працівник антитерористичного управління. Мене перевели в інше приміщення, і там відбувався допит. Коли я поцікавився, з яких причин мене затримано, працівник сказав, що я перебуваю в базі терористичного розшуку. Я уточнив, у якій саме базі, він її назвав "національною", але виявилося, що це база РФ. На моє запитання, яке відношення має Молдова до бази РФ, він сказав, що вони мають реагувати", – сказав Велієв.

За його словами, представник влади Молдови показав йому в аеропорту дві бази даних. У міжнародній базі Інтерполу відомостей про нього не було.

"А в іншій – так званій національній, але це база Росії, – я побачив своє прізвище, по-батькові, фотографію. Я там проходжу як терорист-смертник", – розповів помічник нардепа.

Він зазначив, що його запитали, чи знає він, що "перебуває у розшуку".

"Я сказав: "Так". У 2018 році по сфабрикованій справі проти мене було відкрито кримінальне провадження з боку РФ, де мене звинувачували в участі в екстремістсько-терористичній організації, де я нібито був керівником", – пояснив Велієв.

Він повідомив співрозмовнику з аеропорту Молдови, що до того, як окупанти відкрили це провадження, він не був у Криму півтора року, а також розповів йому про переслідування кримських татар із боку окупантів.

"Після цього той, хто допитував, відзвітував керівництву, вказав, що це політична справа і вони не мають права мене затримувати, побажав гарної дороги, вибачився", – розповів Велієв.

Він наголосив, що в базі від РФ проходить як "терорист-смертник" не тільки він сам, а й інші кримські татари, зокрема, український нардеп, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

На думку Велієва, "Україні треба працювати з Молдовою для вирішення цього питання".

Контекст

4 травня Чубаров написав у соцмережах, що спецслужби Молдови затримали помічника Джемілєва Велієва, який повертався в Київ. Чубаров зазначив, що причина затримання – оголошення Росією в "національний розшук". "Щоправда, до чого тут спецслужби суверенної Молдови, будемо ще з'ясовувати", – наголосив голова Меджлісу. Пізніше Велієва відпустили.

Після того Чубаров заявив, що у країні-агресорі Росії створюють списки "смертників-терористів" і заносять туди, зокрема, кримських татар.