Чиновники, які вирушили на роботу в окуповані регіони України на прохання Кремля, намагаються залишити свої посади для продовження кар’єри в Росії. Тим часом у Кремлі продовжують пропонувати чиновникам вакансії на Донбасі, намагаючись переконати їх, що це гарний кар’єрний ліфт нарівні з участю у бойових діях. Детальніше про це розповіла російська опозиціонерка Ольга Курносова на одному з ютуб-каналів. Схоже, так звана «СВО» вже нікому не потрібна і Путіна потроху лишають сам на сам з його божевільними планами.

«Жити то хочеться, а на окупованих територіях чиновники не можуть почуватись безпечно, адже завжди є загроза отруєнню чи інших чинників, які мають небезпеку для життя.», — розповідає Ольга Курносова.

Якщо раніше робота на окупованих територіях здавалась хорошим карʼєрним ростом, то зараз розуміють, що там знаходитись вкрай небезпечно, адже українські сили працюють всюди, зокрема й на Донбасі.

Водночас політтехнолог, ексголова Громадської палати Башкортостану Ростислав Мурзагулов розповів, що наразі існує певна квота, за якою від кожного регіону РФ необхідно відправити чиновників для роботи на окупованих територіях України.

“Грубо кажучи, такі відрядження для них організовують, як для ОМОНівців свого часу в Чечню такі ж були. Швидше за все, їм проплачують зі спеціальних фондів, де додають гроші в красивих, хрустких зелених папірцях. У Росії це прийнято, особливо тоді, коли відправляють на якісь брудні справи”, — пояснив Мурзагулов.

Мурзагулов зауважив, що Кремль сподівався на місцевих колаборантів, які після захоплення територій підуть на співпрацю з окупантами.

За словами політтехнолога, окупанти зрозуміли, що українці не так сильно хочуть записуватися в колаборанти, і дуже багато хто тікає звідти, правдами та неправдами, добирається до території України з ризиком для життя. Почали шукати людей за оголошеннями, наприклад у Росії були оголошення на сайтах із пошуку роботи, що потрібен фахівець у відділ культури Донецької області. І теж зрозуміли, що ніхто не хоче їхати, тому залишаються лише російські чиновники, які будуть ризикувати власним життям заради бажань Путіна.