Нещодавно у Курській області, а потім і в Білгородській області Російської Федерації відбулося переміщення військових з 76-ї десантної дивізії. Експерти вважають, що такі дії можуть бути частиною можливого наступу Збройних Сил РФ на Харків. Аналітики з ISW та український військовий кореспондент Костянтин Машовець вирішили розглянути цю ситуацію та можливий наступ на Харків.

За словами Машовця, на сьогодні на території Білгородщини, Курщини та Брянщини зібрано близько 50 тисяч військовослужбовців РФ. Вони увійшли до складу Північного угруповання військ. Найбільше окупантів на території Білгородщини – 31 тисяча осіб. Російський пропагандистський паблік стверджує, що з Херсонщини на Білгородщину було перекинуто окупантів з 3-го батальйону ВДВ, що входить до складу 76-ї десантної дивізії.

У лютому та березні поточного року бойовики з цього батальйону перебували на Запорізькому напрямку. Нещодавно експерти з ISW зафіксували переміщення окупантів з 7-ї та 76-ї дивізій Російської Федерації на нові напрямки в Україні, але поки немає достатніх доказів їх присутності на Курщині. Міністерство оборони РФ планує створити Північне угруповання військ із військових частин Ленінградського військового округу. Ці війська діятимуть на Білгородсько-Харківському напрямі. 

Машовець повідомляє, що Шойгу продовжує переміщувати окупантів із нового 44-го армійського корпусу до Північного угруповання. Також у це угруповання була включена частина військової техніки з 30-го мотополку та 128-ї мотобригади.

Спочатку частини 30-го мотополку було перекинуто на Курський вокзал, проте пізніше їх помітили вже у Білгороді. Також, за словами Машовця, останнім часом ворог активізував авіаційні, ракетні та безпілотні удари по Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Машовець, разом з аналітиками з ISW, висловлює серйозні сумніви у здатності Північного угруповання військ захопити Харків. Однак вони підкреслюють, що окупанти з 11-го та 44-го армійських корпусів, а також 6-ї армії можуть активно діяти на територіях Харківщини та Сумщини. Експерти сумніваються, що ворогові вдасться захопити навіть місто Суми. Головна мета Кремля напередодні літнього наступу — відвернути якнайбільшу увагу українських захисників з інших ліній фронту.

Днем раніше Микола Маломуж повідомляв, що Москва має зібрати мінімум 1 млн особового складу військових, щоб реалізувати такий стратегічний наступ, а це нереально.

За його словами, Росія не зможе воювати з однаковою активністю всюди, а тим більше атакувати два міста.

«Для цього потрібно понад 1 млн особового складу. Підготувати нове потужне угруповання для повторного наступу на Харків та Суми для них дуже складно. Організувати стратегічний наступ на два міста для них сьогодні нереально», — пояснив Маломуж.

Водночас назбирати стільки піхоти, й залишитися непоміченими для України, також важка задача, акцентував він.

«Україна має достатньо розвідувальної інформації про плани Росії. Тому будь-які скупчення російських військ на Купʼянському напрямку й далі на кордоні Харківської та Сумської області будуть відразу нам видні», — пояснив генерал.

Він вважає, що з цих причин створити небезпеку для Харкова або Сум Росія не зможе. Водночас ексочільник СБУ наголосив, що зараз ворог демонструє спроби збільшити угрупування військ на Купʼянському напрямку до 120 тисяч військових. Подальший план Кремля — ймовірний наступ у бік Купʼянська, вважає Маломуж.