Неділя, 19 Травня

Курсант академії сухопутних військ у Львові заявив, що його мають відправити на фронт через конфлікт із керівництвом

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

21-річний військовослужбовець Олександр Попович заявив, що його відрахували з Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (HACB). За словами хлопця, це сталося через його активну позицію — він скаржився на порушення прав курсантів, зокрема через умови звільнення за межі закладу та цькування. Про це йдеться у дописі Олександра Поповича, інформує Громадське.

Військовий стверджує, що під час навчання він та інші курсанти «зіткнулися з маленькою проблемою», яка стосується порядку надання звільнень за межі академії у вихідні та святкові дні. За його словами, такі «привілеї» мали лише курсанти, які були одружені, мали опікунство, батьків, що приходили до них на КПП, або ж «мазані», які також мали дозвіл на проживання за межами академії.

Як каже Попович, на питання, чому для звільнень треба чекати батьків на КПП, командир роти відповів, що існує порядок, визначений начальником факультету. Також він звернувся до начальника факультету й заступника начальника академії з морально-психологічного забезпечення. Згодом останній пояснив: «Ваш командир так встановив, це його командирське рішення».

На другому курсі курсанти отримали можливість переїхати з казарми на орендовані квартири, однак умови звільнення залишилися без змін. Попович каже, що серед інших курсантів були ті, хто підтримував його в питанні звільнень, попри «погрози через дружбу» з ним. Зрештою курсанти ухвалили колективне рішення звернутися до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань порушення прав військовослужбовців.

«Посадові особи вдавалися до тиску на особовий склад, мають місце факти приниження курсантів, використання посадовими особами ненормативної лексики, вони неодноразово принижували дівчат за ознакою статі! Трапляються тут і заходи фізичного впливу на курсантів з боку посадових осіб», — стверджує Попович.

А коли ж керівництво дізналося про звернення, начальник курсу ініціював службове розслідування щодо Поповича за вихід зі строю, розповів він. Йдеться про ст. 402 Кримінального кодексу — непокора, яка передбачає до 10 років ув’язнення. А втім, Державне бюро розслідувань установило, що непокори не було.

Пізніше вчена рада факультету вирішила відрахувати Поповича. Він заявив, що під одним з його дописів був коментар, який нібито написав заступник начальника факультету, де йшлося про звинувачення у грубих порушеннях. Зокрема, комісія військової служби правопорядку нібито встановила, що курсант на посаді командира групи «застосовував булінг до своїх підлеглих». Серед іншого, він нібито бив їх, використовував електрошокер та принижував курсанток.

Попович зауважив, що його як мобілізованого перевели до навчального центру, «підконтрольного академії». Він також заявив, що його мають відправити на «нуль».

«Я не говорю, що проти воювати, але ось ці всі переміщення неспроста! Це однозначно розправа. І все це почалося зі звернення до ТСК. Я не думаю, що це все просто збіг обставин», — стверджує військовий.

Що з’ясувала ТСК?

Народна депутатка Юлія Яцик, яка входить до ТСК ВР із захисту прав військовослужбовців, розповіла 19 березня, що під час засідання обговорювали низку проблемних питань у НАСВ, виявлених у межах перевірки закладу. Зокрема, серед них:

  • численні скарги курсантів на конкретних службовців академії. Йдеться про нестатутні відносини та застосування фізичного впливу з боку викладачів. Начальнику академії Павлу Ткачуку доручили провести перевірку цих фактів і доповісти на засіданні ТСК;
  • встановлені випадки булінгу та цькування курсанток за ознакою статі з боку начальника курсу, який вважає, що дівчатам не місце в армії.

Окрім того, ТСК розглянула й колективну скаргу від курсантів щодо надання звільнень, про яку й казав Попович. Також цей курсант приїздив до ТСК. За словами Яцик, тоді комісія зробила низку запитів та внесла НАСВ до плану перевірок.

Депутатка підтвердила цькування з боку начальника курсу проти Поповича за його активну позицію, оголошення догани та скерування до ДБР матеріалів справи.

«Водночас військова служба правопорядку надала нам відповідь, що факти нестатутних відносин у НАСВ, зазначені у скарзі курсантів, не знайшли підтвердження», — каже вона.

Після того ТСК домоглася у ВСП всіх матеріалів службової перевірки та анонімного анкетування курсантів, провела анонімні бесіди з учнями, які розповіли про порушення, а також заслухала фігурантів справи.

Так, начальник факультету пояснив, що порядок звільнень за умови передавання курсанта «з рук у руки» встановлений усним наказом начальника академії. Водночас Ткачук зробив «здивований вигляд і сказав, що такого наказу він не видавав». А от допитаний начальник курсу визнав, що:

  • використовував ненормативну лексику у спілкуванні з курсантами;
  • змусив курсанта зʼїсти цигарки перед усією ротою як спосіб виховання.

А втім, заперечив застосування сили до одного з курсантів та вибиття зуба ще одному. Всі звинувачення учнів вважає брехнею та наклепом.

Зрештою, начкурсу оголосили зауваження. За словами депутатки, до відповідальності також не притягнули начфакультету, заступника з МПЗ та доцента, що провів службове розслідування, на підставі якого на Поповича намагалися «повісити» вчинення злочину.

Що кажуть в академії?

Перший заступник керівника академії полковник Ярослав Марченко у відповіді на запит hromadske сказав, що старшого солдата Поповича відрахували з НАСВ відповідно до частини 11 статті 25 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу» та пунктів 3.2 та 3.4 Інструкції про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони.

Він також зауважив, що колективна скарга курсантів до ТСК Верховної Ради у НАСВ не надходила. Тож Марченко зазначив, що невідомо, чи Попович є її співавтором. Окрім того, в академії стверджують, що не мають інформації про офіційне оприлюднення матеріалів та результатів роботи комісії.

«А втім, отримана під час роботи ТСК у НАСВ інформація, оприлюднена окремими членами ТСК й дотичними до її роботи особами на власних сторінках у соціальних мережах, стала з їхнього боку предметом маніпуляцій та спекуляцій. Це, своєю чергою, провокує розбрат у військовому середовищі, негативно впливає на морально-психологічний стан військовослужбовців ЗС України», — йдеться у відповіді.

Крім того, 5 травня в академії заявили, що «останнім часом спостерігається поширення необґрунтованої негативної інформації», очевидно, маючи на увазі ситуацію з Поповичем та колективним зверненням до ТСК.

У закладі вважають, що це може нібито свідчити про наявність «скоординованої дискредитаційної кампанії, спрямованої на дестабілізацію ситуації у військовому навчальному закладі, внесення розбрату у військове середовище та завдавання іміджевих втрат українському війську».

«У деяких випадках поширення неправдивої інформації та зведення наклепів на військовий виш є спробою зацікавлених осіб захистити власні меркантильні інтереси й уникнути відповідальності за вчинені порушення», — йдеться у заяві.

hromadske також надіслало запит до командування Сухопутних військ із проханням надати результати проведеної ними перевірки.