На Авдіївському напрямку ситуація залишається в центрі уваги, але, на щастя, зараз не є критичною. Таку думку висловив генерал армії у відставці та колишній керівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. Незважаючи на те, що є ознаки просування російських військ на північний захід від Авдіївки, він підкреслив, що це поки не є кризовою ситуацією.

Згідно з аналізом Інституту вивчення війни (ISW), українські війська діють з логікою очікування військової підтримки від Сполучених Штатів. Маломуж вважає, що західні партнери, включаючи ISW, не завжди повністю розуміють ситуацію на полі бою. Однак він підкреслив, що тактика Збройних Сил України полягає в очікуванні міжнародної підтримки, тим часом як резерви противника знищуються.

«Ми займаємо вигідніші позиції. Ворог вважає, що просунувся. Водночас ми відійшли на ті позиції, де можемо потужно тримати наші укріпрайони, які побудували нещодавно», – пояснив генерал армії у відставці.

За останній тиждень втрати ворога значно зросли, згідно з інформацією, щодня загибає від 1000 до 1250 окупантів. Навіть у випадку, якщо російські війська просунулися у деяких напрямках, українські сили відступили до вигідних укріпрайонів, демонструючи ефективність ведення війни та здатність до стратегічного маневрування.

Навіть якщо росіяни десь і просунулись, зауважив він, а українські сили відійшли в укріпрайони, це показує, що ЗСУ виконують одну з важливих функцій – ліквідують резерви ворога.

«Авдіївський напрямок поки не є критичним. Зараз відбуваються перемінні успіхи, ми проводимо контрудари з різних секторів. Авдіївський сектор зараз тримаємо, навіть на тих позиціях, які сьогодні зайняли», – наголосив Микола Маломуж.

Також зазначимо, що раніше повідомлялось, що в ніч на 4 травня російським військам вдалося просунути на північний захід від Авдіївки – поблизу Архангельського. В Інституті вивчення війни зазначають, що українські війська, можливо, вирішили обміняти простір на час.

Водночас росіяни, ймовірно, зможуть досягти певних успіхів у цьому районі. Проте кінцева мета окупантів на цій ділянці фронту залишається незрозумілою.

Російським військовим 4 травня вдалося просунутися на східних околицях Архангельського. Це також свідчить про те, що окупанти, ймовірно, контролюють Керамік і Новокалинове. Як зазначають в Інституті вивчення війни, українські сили, можливо, вирішили поміняти простір на час, оскільки вони чекають прибуття допомоги США на фронт. Аналітики вважають, що це рішення є доречним для сил з недостатніми ресурсами, які ризикують опинитися у флангу.

Водночас дії російської армії свідчать, що вони намагаються встигнути просунутися саме до надходження американської зброї.

«ISW продовжує оцінювати, що російські сили, ймовірно, намагаються скористатися обмеженим часовим вікном до прибуття поставок західної військової допомоги, посиливши наступальні операції, і що російські сили можуть зробити подальші тактичні просування в цьому районі в найближчому майбутньому», – пише ISW.

Також фахівці додають, що, що російські війська, схоже, скористалися тактичною ситуацією на північному заході від Авдіївки, але їхня кінцева мета на цій ділянці фронту залишається незрозумілою. Аналітики зазначають, що росіяни вже спрямували на північний захід додаткову дивізію. Ймовірно, російські війська продовжуватимуть наступ, поки того дозволятиме тактична ситуація.