$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +21 Київ

У Криму була пожежа в місці дислокації російських комплексів "Іскандер-М" – ЗМІ

У Криму була пожежа в місці дислокації російських комплексів "Іскандер-М" – ЗМІ Пускові установки комплексу "Іскандер" могли зазнати пошкоджень унаслідок пожежі у Криму, але точних даних про це немає, зазначає "Крим.Реалії"
Фото: EPA (ілюстративне)

У тимчасово окупованому Криму виникла масштабна пожежа на місці ймовірної дислокації російських ракетних комплексів "Іскандер-М", які використовують для ударів по Україні. Про це 6 травня повідомляє "Крим.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода").

Супутникові знімки, які вивчило "Радіо Свобода", підтверджують, що 4 травня в анексованому Криму виникла масштабна пожежа на позиціях російських пускових комплексів.

Пожежу спричинив український удар чи її спровокували самі запуски російських ракет – незрозуміло, зазначає "Крим.Реалії".

Проєкт нагадує, що ввечері 4 травня український Telegram-канал "Дивизион-ТИВАЗ" опублікував непідтверджене повідомлення про ураження у Криму двох пускових установок "Іскандер" і боєкомплекту до них.

Раніше цього самого дня міноборони країни-окупанта РФ повідомляло про нібито перехоплення над півостровом у ніч на 4 травня чотирьох запущених Україною ракет ATACMS, пише "Крим.Реалії".

У проєкті зазначають також, що приблизно о 2.00 4 травня система супутникового стеження за природними пожежами американського Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) зафіксувала кілька осередків загоряння на території кар'єру з видобування черепашнику, розташованого на території Сусанінського сільського поселення Первомайського району Криму.

Сліди цієї пожежі також добре помітні на супутниковому знімку, зробленому 5 травня, звертає увагу "Крим.Реалії".

Водночас на знімку тієї самої локації за 20 квітня можна побачити кілька машин, розміри яких відповідають габаритам пускових установок "Іскандер". На одній з установок можна побачити ракету в передпусковому вертикальному положенні.

"Крим.Реалії" наголошує, що загалом на знімку кар'єру за 20 квітня можна побачити не менше ніж чотири об'єкти, розміри яких відповідають габаритам пускових установок "Іскандер-М" – 13x3 м. Жодної з них немає на знімку за 5 травня, зробленому після пожежі.

Загоряння сухої трави могли спричинити самі запуски ракет, припускає проєкт, проте українські джерела не повідомляли про атаки "Іскандерів" у ніч на 4 травня. Водночас на знімку за 5 травня можна побачити вирву, якої немає на більш ранніх фотографіях.

Сили оборони України на момент публікації новини не коментували інформації про удари по позиціях комплексів "Іскандер" у Криму.

Начальник центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук розповів 4 травня, що окупанти стали частіше атакувати Україну ракетами із Криму, віддаючи перевагу комплексу "Іскандер-М".

Спікер пояснив, що час розгортання цього комплексу для стрільби становить приблизно дві хвилини, а назад у вихідне положення він переходить за ще менший час, що зменшує шанси відстежити й уразити "Іскандер" на позиції.

Контекст

Від початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму, зокрема аеродром у Джанкої. Попереднього удару по аеродрому було завдано 17 квітня, він спровокував масштабну пожежу. У військовій розвідці України повідомили, що внаслідок атаки було уражено або знищено чотири пускові установки ЗРК С-400, пункт керування засобами ППО, радіолокаційні станції та інше обладнання. Коментуючи удар по летовищу, у розвідці заявили, що "це частина великого задуму".

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені з 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.