Україна готується до запровадження нового документа для всіх військовозобов'язаних єдиного зразка. Згідно з повідомленням речника Генерального штабу Збройних Сил України, полковника Юрія Глущенка, зараз розробляється нормативно-правова база, за якою у рамках мобілізаційних заходів будуть видавати новий документ військовослужбовцям, резервістам та призовникам.

При цьому старі документи залишатимуться чинними, але в них будуть внесені відповідні зміни. Закон визначає, що кожен чоловік у віці від 18 до 60 років повинен мати при собі військово-обліковий документ (ВОД) і пред'являти його за вимогою представників Територіальних центрів комплектування або поліції. Проте існує багато різних форм цих документів.

Військовий квиток, скріншот: YouTube
Військовий квиток, скріншот: YouTube

"У нас зараз широкий спектр ВОД. Наприклад, ВОД для військовозобов'язаних, резервістів і призовників визначені указом президента, форма затверджена. А для діючих військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, СБУ, розвідувальних органів, ВОД встановлюються їхніми відомствами. Тому вони мають різні форми і формати. З метою уніфікації зараз розробляється постанова, яка визначить документ єдиного формату", – пояснив полковник Глущенко.

З метою спрощення та уніфікації процесу обліку та контролю, уряд розглядає можливість введення єдиного облікового документа для всіх військовозобов'язаних. Це дозволить зменшити кількість різних форм ВОД і спростити процедуру пред'явлення документа.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

Очікується, що новий єдиний документ буде встановлений за рішенням уряду та набуде чинності після його затвердження. Він стане універсальним ідентифікатором статусу військовозобов'язаного, який буде містити всю необхідну інформацію про військовий облік кожного громадянина.

"Підсумовуючи: з набранням чинності постанови Кабміна громадянам, у яких немає ВОД, видаватиметься (новий) документ встановленого зразка. А ті, хто вже мають ВОД, які видані до набрання чинності законом, є дійсними", – підкреслив Глущенко.

Нагадаємо, Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Раніше ми повідомляли Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж