$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +24 Київ

"Путін молиться сам на себе". ФБК показав добудований палац президента РФ у Геленджику

"Путін молиться сам на себе". ФБК показав добудований палац президента РФ у Геленджику Журналісти показали особисту каплицю Путіна
Фото: navalny.com

Російський Фонд боротьби з корупцією 6 травня опублікував відео, зняте прихованою камерою в секретному палаці президента країни-агресора РФ Володимира Путіна в Геленджику.

Автори нового розслідування повідомляють, що ремонт палацу завершили в лютому – березні 2023 року. Він, як і раніше, призначений для Путіна, кажуть у ФБК.

Журналісти описують, що можна побачити в секретному палаці: "Спальні, кабінети з урядовим зв'язком, спортзал, кріосауни й навіть домашня каплиця, де ми оцінимо справжній ступінь його божевілля й побачимо, що Путін молиться сам на себе. Сьогодні ми буквально увірвемося до Путіна додому й покажемо вам, ким він є насправді – збожеволілим старим диктатором, який навіть під час розв'язаної ним самим війни не може зупинитися й далі будує собі палац".

На прихованій зйомці з палацу, зокрема, зафіксовано аквадискотеку, особистий басейн, кілька видів душових кімнат, масажні кабінети, хамам, парильню, кріосауну, спа-зони, тренажерний зал, а також власний театр.

Зазначають, що в попередньому плані "палацу Путіна" була зала ігрових машинок, але тепер її переробили на каплицю. "Приміщення досить гнітюче. Мармурова підлога з візерунком, темні шпалери, стіни по периметру кімнати оздоблені декоративними металевими панно з якимись хрестами, що мають не дуже православний вигляд", – каже журналіст.

Автори розслідування звернули увагу на іконостас з іконами на повний зріст. У центрі там розташований Ісус, ліворуч – Богородиця, а праворуч – святий князь Володимир. "Те, що Путін не просто асоціює себе із князем Володимиром, а вже вважає себе його перевтіленням, реінкарнацією, сумнівів не викликає", – сказав журналіст. Він зазначив, що паралелі між князем і президентом РФ також публічно проводив патріарх Кирило.

У каплиці стоїть крісло, схоже на царський трон, ідеться в розслідуванні. "Уявіть, [Путін] сидить там у темній кімнаті, на троні, слухає молитви й милується на ікону, як він думає, самого себе", – зазначає журналіст.

Низку приміщень за документами перейменували, але помітно не переробляли, також ідеться в розслідуванні. Зокрема, спальні стали "апартаментами", кальянна із жердиною для стриптизу стала "лаунж-зоною".

У колишніх вітальні й читальні, які перетворилися на "лобі", після ремонту значно змінився інтер'єр. Раніше на стінах читальні висіли романтичні фрески з нейтральними сюжетами, але зараз їх змінили репродукції картин історичних битв, зокрема Бородінської битви й Льодового побоїща.

На другому поверсі розташовані 11 спалень – чотири дуже великі, призначені для господарів, решта менші. На відео знято інтер'єри спалень із дорогими меблями.

Відео: Алексей Навальный / YouTube
Контекст

Фонд боротьби з корупцією (ФБК) російського опозиціонера Олексія Навального 19 січня 2021 року опублікував розслідування "Палац для Путіна. Історія найбільшого хабаря" про резиденцію президента РФ у Краснодарському краї. У розслідуванні йдеться, що це найбільш охоронюваний і найтаємніший об'єкт у РФ. Він має розміри 39 князівств Монако, його побудовано так, щоб до нього не можна було підібратися ні землею, ні морем, ні повітрям. У розслідуванні стверджували, що місцева Федеральна служба безпеки "наполегливо просить" обходити мис Ідокопас, де розташований палац, за милю.