$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +23 Київ

"Переживати нам не варто". У ГУР розповіли про загрозу наступу окупантів на Харківську й Сумську області

"Переживати нам не варто". У ГУР розповіли про загрозу наступу окупантів на Харківську й Сумську області Юсов запевнив, що ситуацію з північним угрупованням військ РФ, яке може розпочати наступ на Харків і Суми, контролює українська розвідка
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram

Українська розвідка відстежує дії військ РФ на північному напрямку. Про це 6 травня заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону, його транслював канал "Рада".

"Переживати нам не варто. Позиція ГУР, безумовно, із цього приводу [імовірного наступу РФ на Харків і Суми] є, і вона регулярно доповідається військово-політичному керівництву держави. Усі необхідні дії вживаються", – сказав Юсов, коментуючи інформацію про нарощування угруповання військ РФ на півночі.

Він зазначив, що не буде публічно обговорювати оцінки скупчень і переміщень ворога, щоб не допомагати окупантам у плануванні й реалізації своїх подальших кроків.

"Те, що ворог робить, – це видно. Усе фіксується, необхідні кроки вживаються, пропрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України", – запевнив представник ГУР.

Контекст

2024 року (кінець травня – початок червня) окупанти готують новий наступ на Харків і область, а також на Сумську область, заявляв представник ГУР Вадим Скібіцький. Він зазначав, що російське північне угруповання на кордоні з Харківською областю зараз нараховує 35 тис. окупантів, але, імовірно, його збільшать до 50–70 тис.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю виданню The Times також заявив, що "в росіян дійсно є план захоплення Харкова чи Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні й чи здатні вони їх реалізувати тими силами, які мають".

Росіяни пришвидшили наступ і хочуть прорвати лінію фронту, поки Україна не отримала допомоги США, писала 29 квітня The New York Times.

Російські окупанти під час очікуваного літнього наступу, імовірно, зможуть виконати 10–15% своїх цілей, заявив 23 квітня командувач Нацгвардії України Олександр Півненко. На Україну із середини травня чекає "досить важка" ситуація, але "армагеддон не відбудеться", вважає начальник ГУР МО Кирило Буданов.