Служба безпеки України затримала групу агентів ФСБ РФ, які готували масштабний авіаудар по Україні напередодні Великодня. Цілі у зрадників були грандіозні — росіяни могли вдарити прямо по спецпідрозділам Генштабу ЗСУ, спричинивши жертви через українського командування. Не виключено, що однією з головних цілей був головком Сирський.

Про це повідомляє прес-служба СБУ у понеділок, 6 травня.

За її даними, вони планували завдати масштабних авіаударів у Київській, Черкаській, Полтавській, Вінницькій та Кіровоградській областях.

Російська сторона хотіла, щоб спецслужби підтвердили поточне розташування військових аеродромів і спецпідрозділів, які перебувають під охороною Генерального штабу Збройних сил України.

Російська спецслужба відрядила двох агентів з Умані та Лубен. З міркувань конфіденційності обвинувачені діяли окремо, але дистанційно звітували одному керівнику ФСБ.

ФСБ дізналася про це на ранній стадії розвідувальної діяльності російських агентів і змогла затримати їх під час проведення додаткової розвідки поблизу потенційних цілей в околицях Києва.

Обох фігурантів, 28-річних безробітних, у березні цього року дистанційно завербував кадровий співробітник Кримського управління ФСБ. СБУ встановила його особу. За співпрацю з окупантами він обіцяв своїм агентам грошову винагороду.

«Завдяки цьому їх вдалося затримати «на гарячому» неподалік Києва, де вони проводили дорозвідку поблизу потенційних цілей, і тим самим зірвати плани агресора щодо підготовки повітряних ударів. Як встановило розслідування, обох фігурантів, 28-річних безробітних, у березні цього року дистанційно завербував кадровий співробітник «Кримського управління» фсб. Його особу вже встановлено Службою безпеки. За співпрацю з окупантами він обіцяв своїм агентам грошову винагороду. Для комунікації використовували анонімний чат у популярному месенджері», — розповіли в СБУ.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за статтею Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 ККУ).

Наразі зрадники перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення.