Українські "хрущовки" вже давно перетворилися на справжні музеї часів минулих років. Начебто всі такі історичні та культурні, але коли ти живеш усередині, стає трохи задушливо. І ось, нарешті, у Верховній Раді подумали, що настав час щось із цим робити.

Ідеї ​​підглянули у європейців. Японські інженери розглядають можливі методи реконструкції та модернізації застарілого житла, які можуть виявитися ефективними і на українському ґрунті.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

хрущовка
хрущовка

У їхніх планах розробити нову житлову політику, яка орієнтована на досвід Європейського союзу. Це стане частиною стратегії отримання фінансування у розмірі 50 мільярдів євро у рамках програми Ukraine Facility.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Україна вже колись намагалася вирішити проблему застарілого житла. У 2021 році зареєстрували законопроект, який відповідав за реконструкцію будівель різної поверховості, а не лише 5-поверхівок, та розширював можливості фінансування таких проектів.

Однак повномасштабне вторгнення змінило пріоритети.

У країнах ЄС для вирішення проблеми застарілого житла використовуються різні методи, включаючи:

  • знесення та перебудову,
  • надбудову поверхів,
  • реновацію
  • редевелопмент територій.

Хрущовки
Хрущовки

В Україні наразі також розглядаються варіанти надбудови та реконструкції без виселення мешканців, зміна архітектурно-планувальної організації квартир, а також забудова площ між будинками новими будинками.

Наступний законопроект "Про основні засади житлової політики" планується презентувати протягом найближчих двох місяців і має врахувати як досвід ЄС, так і особливості української дійсності, щоб стати ефективним інструментом у вирішенні проблеми застарілого житлового фонду.

"Також може йтися про зміну архітектурно-планувальної та об'ємно-просторової організації квартир у будівлі та заповненні розривів між будинками новим будинком", – сказала Олена Шуляк.

Раніше ми писали про те, що російський банк виставив на продаж будинок у Києві з живими людьми: мешканці вимагають захисту у Кличка

Крім того, Знай.ua повідомляв, що до редиторів захист, громадян – обмеження прав: що готує новий закон