Російські війська наступають по всій лінії фронту, але з різним ступенем інтенсивності. Противник почав перекидати свої сили з околиць Роботино до Часового Яру, повідомив ветеран російсько-української війни Євген Дикий.

Збройні сили Російської Федерації окупували територію біля Роботино в Запорізькій області, яка була звільнена українськими військами в ході контрнаступальної операції влітку 2023 року. «Росіяни зрівняли ту кишеню, той виступ, який дуже великими зусиллями вдалося взяти під час літнього наступу минулого року», — сказав Євген Дикий.

За його словами, на цій ділянці фронту окупанти припиняють активні бойові дії та наступ. Ветеран зауважив, що по всій лінії фронту спостерігається наступ ворога, проте його інтенсивність різна.

Військові РФ зменшують інтенсивність у Роботиному та перекидають звідти сили під Часів Яр Донецької області. Зокрема, зафіксоване переміщення двох десантних дивізій з-під Роботиного до Часового Яру, додав Євген Дикий.

Тим часом Інститут вивчення війни фіксує, що у Запорізькій області геолоковані кадри підтвердили просування росіян в південній частині села Роботине. Українські та російські джерела повідомили про позиційні зіткнення в Роботиному. Один з російських «воєнкорів» заявив, що частина Роботиного тепер є спірною «сірою зоною». Тим часом геолоковані кадри від 6 травня вказують на просування військ РФ на ділянці північніше Олешок. Під Кринками тривали позиційні бої. Речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук заявив, що окупанти щодня використовують до 300 ударних безпілотників проти позицій ЗСУ на півдні України. Плетенчук також заявив, що російські війська намагаються встановити контроль над островом Нестрига в дельті Дніпра (на південний захід від Херсона) й несуть при цьому значні втрати. Російське джерело стверджувало, що острів Нестрига є спірною «сірою зоною» і що високий рівень води ускладнює будь-які наступальні операції з встановлення контролю над островами в дельті Дніпра. Російські джерела також заявляють про нарощування ударів керованими плануючими авіабомбами по правобережжю Херсонської області.

Також окупанти мають нові просування на південний захід від Авдіївки. Відповідно до геолокованих кадрів, опублікованих 6 травня, війська РФ просунулися вздовж траси E50 у східній частині Нетайлового (село на південний захід від Авдіївки). Українські та російські джерела повідомляли, що в Нетайловому тривають бої. Російські «воєнкори» також стверджували, що війська РФ просунулися на схід від Новопокровського (на північний захід від Авдіївки) на відстань до 2 км і досягли околиць Новоолександрівки (на північний захід від Очеретиного та приблизно в 15 км на північний захід від Авдіївки), хоча ISW не має відповідних візуальних підтверджень цих просувань у наступі росіян. Ще один з «воєнкорів» заявив, що окупанти просунулися в житловий район східної части села Уманське (на захід від Авдіївки). Також у повідомленнях російських джерел йдеться про наступ окупантів на Калинове з позицій в Архангельському (обидва на північ від Авдіївки).

Генштаб України підтверджував продовження атак Росії: на північний захід від Авдіївки в районі Новоолександрівки та Новопокровського; на захід від Авдіївки біля Уманського та Яснобродівки; на південний захід від Авдіївки біля Нетайлового і Невельського. Росіяни нещодавно дещо просунулися на північний захід від Сватового у своєму наступі уздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Геолоковані кадри, опубліковані 5 та 6 травня, свідчать, що війська РФ просунулися в районах східніше Стельмахівки та південніше Крохмального (обидва села розташовані на північний захід від Сватового, Луганщина та Харківщина відповідно). За даними одного з російських «воєнкорів», війська РФ просунулися на 300 м в районі східної околиці Стельмахівки. Міноборони Росії 6 травня заявило, що окупанти нібито захопили Котлярівку (ще одне село на північний захід від Сватового, розташоване вже в Харківській області), а російські «воєнкори» згодом стверджували, що захоплення Котлярівки нібито дозволило підрозділам 1-ї гвардійської танкової армії РФ повністю захопити сусідню Кислівку, однак ISW ще не спостерігав візуального підтвердження цих заяв. Раніше російські «воєнкори» заявляли, що окупанти захопили Кислівку 27 квітня.