$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +22 Київ

Лукашенко наказав провести раптову перевірку носіїв ядерної зброї в Білорусі

Лукашенко наказав провести раптову перевірку носіїв ядерної зброї в Білорусі Хренін оголосив раптову перевірку носіїв ядерної зброї, яка є на території Білорусі
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Telegram

У Білорусі проведуть раптову перевірку сил і засобів носіїв нестратегічної ядерної зброї, заявив міністр оборони країни Віктор Хренін. Про це 7 травня повідомила в Telegram пресслужба міноборони Республіки Білорусь.

Міністр зазначив, що раптову перевірку проводять за розпорядженням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом РФ.

"У готовність до виконання завдань за призначенням приводять дивізіон оперативно-тактичного комплексу "Іскандер" та ескадрилью літаків Су-25", – повідомив Хренін.

За його словами, перевірять "увесь комплекс заходів від планування, підготовки й застосування ударів тактичними ядерними боєприпасами".

25 березня 2023 року на той момент легітимний президент Росії Володимир Путін повідомив, що Лукашенко попросив його розгорнути у країні тактичну ядерну зброю. 25 грудня Лукашенко заявив, що вся російська ядерна зброя, яку планували передати в Білорусь, уже у країні.

Контекст

6 травня Путін доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї.

Спікер Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що приводом для навчань стали заяви європейських та американських політиків "про готовність і навіть намір" скерувати війська в Україну.

У МЗС РФ зазначили, що навчання, як розраховують у Росії, "остудять гарячі голови в західних столицях". Також у заяві російського МЗС у зв'язку з ядерними навчаннями повідомляють, що будь-які передані Україні літаки F-16 Росія сприйматиме як носії ядерної зброї.

Також Росія заявила, що "починає виробництво" ракетних комплексів середньої й меншої дальності, які забороняв договір про РСМД. У "руйнуванні" цього договору МЗС РФ звинуватило США.