Під час археологічних розкопок на території стародавнього римського поселення у Великій Британії дослідники та волонтери зробили вкрай незвичайну та цінну знахідку.

Серед останків стародавньої римської лазні, якій близько 1700 років, вони виявили загадковий фіолетовий камінь. Після ретельного аналізу з'ясувалося, що це залишок неймовірно рідкісної речовини, яка колись була дорожчою за золото. Про це повідомляє Miami Herald.

Шматок тирійського фіолетового барвника, фото: Cumberland Council
Шматок тирійського фіолетового барвника, фото: Cumberland Council

Інтригуючий забарвлений камінь відразу залучив археологів, і його відправили до лабораторії для ґрунтовного вивчення.

Результати аналізу виявилися разючими – це виявився шматочок тирійського фіолетового барвника, відомого також як імператорський пурпур. Як пояснив провідний археолог проекту Френк Джікко, протягом багатьох століть тирійський пурпур вважався найдорожчим та найбажанішим кольором у світі. Отримати цей барвник було надзвичайно складно, адже для його виготовлення знадобилися тисячі морських подрібнених раковин.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Виробництво пурпуру здійснювалося тільки на узбережжі Середземного моря та в Північній Африці, через що цей пігмент коштував дорожче за золото.

Розкопки Райана з Марокко, фото з Twitter
Розкопки Райана з Марокко, фото з Twitter

Це єдиний відомий на сьогоднішній день твердий зразок пурпурового пігменту, виявлений у Північній Європі. Дивовижна знахідка додатково підтверджує масштаби торгівлі між Римською імперією та її провінціями в сучасній Великій Британії майже 2000 років тому.

Раніше пурпурний барвник використовувався у стародавніх грецьких та римських настінних розписах, а також для фарбування текстилю, зокрема вишуканого одягу римської еліти.

Нагадаємо, 23-річний хлопець пішов у печеру на два місяці та зізнався, що з ним сталося

Як повідомляв "Знай.uа", на бронзовому ліжку у лавровому вінку: у Греції археологи відкопали 2100-річний скелет багатої жінки

Знай.uа писав, від Місяця "відколовся" великий шматок і став астероїдом - чи варто боятися