$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +24 Київ

Україна не пропонувала Молдові повернути Придністров'я у воєнний спосіб – Санду

Україна не пропонувала Молдові повернути Придністров'я у воєнний спосіб – Санду Дудь узяв інтерв'ю в Санду
Скриншот: вДудь / YouTube

Офіційні особи України ніколи не пропонували Молдові сприяння в поверненні невизнаного Придністров'я. Про це президентка Молдови Мая Санду сказала в опублікованому 7 травня інтерв'ю журналісту Юрієві Дудю.

"Ми читали, що деякі люди говорили про це у ЗМІ, але офіційно, з усією відповідальністю я вам кажу: офіційно ніколи не було такої пропозиції", – заявила Санду журналісту.

На запитання, чи погодилися б вона врегулювати конфлікт, якби від Києва все-таки надійшла така пропозиція, президентка також відповіла заперечно.

"Ми завжди говорили й говоритимемо, що для нас у врегулюванні придністровського конфлікту можливий лише мирний спосіб", – зазначила вона.

Контекст

Придністров'я – адміністративна одиниця у складі Молдови, має статус автономії. 1990 року на цій території "Придністровська молдавська республіка" оголосила про суверенітет. У зв'язку із цим між Молдовою і самопроголошеною республікою виник збройний конфлікт. Улітку 1992 року бойові дії завершилися. У 1990-х роках у Придністров'я ввели контингент російських миротворчих сил.

Політично конфлікту досі не врегульовано. Світова спільнота незалежності Придністров'я не визнає. 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Парламентська асамблея Ради Європи визнала Придністров'я окупованою РФ територією.

18 вересня 2023 року в інтерв'ю французькому телеканалу France 24 Санду заявляла, що після перемоги України у війні з Росією можуть з'явитися передумови для врегулювання придністровського конфлікту. "Ми вважаємо, що, коли Україна виграє війну, може з'явитися геополітична можливість для вирішення придністровського конфлікту. Але за умови, що це відбуватиметься в мирний спосіб. А поки ми готуємося до цієї геополітичної можливості", – сказала вона.

28 лютого радник глави МВС України Віктор Андрусів писав у блозі на "ГОРДОН", що у 2022 році Україна "на повному серйозі" розглядала варіант ввійти у Придністров'я, але винятково за зверненням Молдови. "Молдовани навіть думати про це відмовилися", – заявив він.