В Міністерстві оборони України роз'яснили процедуру проходження військово-лікарської комісії для осіб, які мають статус "обмежено придатних". За повідомленням директорки Департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксани Сухорукової, обмежено придатні мають пройти ВЛК протягом 9 місяців після скасування цього статусу.

4 травня набули чинності нові норми, які вносять зміни до положень про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України. Однією з ключових змін є скасування статусу "обмежено придатний", замість якого вводиться поділ чоловіків на дві категорії: "придатних" та "непридатних".

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Згідно з цими нововведеннями, військовозобов'язані, які мають статус "обмежено придатний", матимуть 9 місяців на те, щоб пройти повторну ВЛК та отримати новий висновок щодо свого статусу. Ця процедура стане необхідною для визначення їхньої придатності до військової служби.

Важливою деталлю є те, що військовозобов'язані не можуть самостійно звертатися до ВЛК. Направлення має видати саме ТЦК, в якому особа знаходиться на обліку.

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить
Показати ще

"Огляд люди (обмежено придатні, - ред) мають пройти протягом 9 місяців з дати вступу закону. Людина не може сама пройти ВЛК. Людину мають направити. Якщо ми говоримо про військовозобов’язаного, то тоді його має направити ТЦК, в якому людина стоїть на обліку", - пояснила Сухорукова.

За її словами, якщо особа перебуває на військовому обліку, ТЦК має повну інформацію про її статус "обмежено придатного". Тому саме ТЦК зобов'язаний видати направлення на проходження ВЛК військовозобов'язаному та повідомити про час і місце проведення комісії. Проте, обов'язок пройти цю комісію лежить на самому громадянинові.

"В будь-якому разі я хочу наголосити, що народні депутати поклали обов’язок перепройти ВЛК на громадян. Тобто якщо до вас не приходить протягом довгого періоду часу повідомлення від ТЦК, то варто піти та оновити свої дані самостійно", - сказала вона.

Нагадаємо, Позбавити житла на користь ЗСУ, але дивуватися з цього не варто: адвокат пояснив, чому

Раніше ми повідомляли: "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються