Крим став пожежонебезпечною територією для російських окупантів, особливо після отримання Україною ракет ATACMS. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив авіаційний експерт Костянтин Криволап.

“На території Криму сезон зараз такий пожежонебезпечний. Ця територія дуже цікава для “інтуристів”, для “іноагентів”, якщо такими вважати ATACMS, Storm Shadow. І ця територія активно обробляється, активно освоюється. І особливо це цікаво після того, як було знищено комплекси С-400 та С-300 — ось цей удар у Джанкої. Але, за великим рахунком, постійно ці комплекси знищуються. Але ось зараз з отриманням великої кількості ракет ATACMS, як би почастішала ця робота”, — сказав він.

Криволап нагадав, що росіяни декларували можливість комплексу С-400 збивати балістику, але на практиці це виявилося не так.

“Виявилося, що він балістику збивати не може, РЕБ його погасити не може, й він абсолютно безпорадний. Покладалися надії на комплекс С-350 “Вікінг”. Але все світове людство дійшло такого висновку, що для того, щоб збивати аеробалістичні цілі, потрібні одні ракети, а для того, щоб збивати аеродинамічні цілі, потрібні зовсім інші ракети. І два ці типи ракет розведені дуже чітко в системі Patriot PAC-3. А росіяни таке розведення зробили тільки в комплексі С-500 “Тріумфатор”. Там уже розділили ці ракети за цими типами. І немає підтвердження того, що це може працювати та що є необхідна кількість комплексів, які зможуть працювати”, — сказав авіаексперт.

Він додав, що С-350 виготовлено всього 6 штук, при цьому одна вже ліквідована.

“Тому якихось особливих надій на те, що сезон пожежної безпеки в Криму зміниться, немає. Я припускаю, тільки погіршиться, тому що спека буде все більшою”, – вважає Криволап.

Що стосується комплексів «Іскандер-М», якими російська окупаційна армія завдає ударів із Криму по Одесі, то, за словами авіаексперта, вони нечутливі до РЕБ.

“Доти, доки на узбережжі не стоятиме або SAMP/T, або Patriot, ми будемо отримувати ці удари “Іскандерами”. Захист — це придушення ППО, це удари F-16. Я думаю, що “Іскандери” не будуть виїжджати в той час, коли буде патрулювання F-16″, — сказав Криволап.

Варто зазначити, що ворожі пускові установки в окупованому Криму працюють не на захист неба, а на вбивство мирних українців, адже саме з території півострова РФ атакує ракетами Одесу та інші регіони України. Тому Сили оборони націлені на знищення ворожих ЗРК. Незабаром «джанкойський синдром» окупанти відчують на всьому півострові. Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук.

“Україна від самого початку визначила стратегію для себе: коли у нас почали з’являтися вогневі засоби ураження, ракети зокрема, ми стали діяти на випередження. Українські Сили оборони працюють над знищенням кореня зла — це пускові установки, балістичні, які завдають ударів по Одесі, Одеському регіону з території Криму. Усі локації відомі. І, я думаю, “джанкойський синдром”, який Росія отримала в Криму від ударів українських Збройних сил, буде розвиватися по всій території тимчасово окупованого півострова. Тому що ворожі пускові установки працюють не на захист неба, а це системи протиповітряної оборони насамперед, а на вбивство людей”, — сказав Братчук. 

Проте, на думку Сергія Братчука, головне в цій боротьбі — це знищення саме пускових установок ворога, які він використовує як інструменти вбивства.

“Демілітаризація Криму, я думаю, незабаром буде активізована. Не дарма кажуть, що в Криму все починалося, в Криму має й закінчитися. Цілком імовірно, що це буде навіть трішечки раніше, ніж ми собі припускаємо”, — акцентував гість ефіру.