Ворожі атаки тривають по всій лінії фронту, не зменшуючи інтенсивності як у кількісному, так і в технічному плані. Найбільш активні дії противника спостерігаються у районі Часового Яру. Попри складну ситуацію, українські військові продовжують активно проводити контрбатарейні операції.

Олег Калашніков, начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади, розповів одному з каналів, що наразі ситуація зі снарядами трохи поліпшилася, але потреба в них відчутно зростає. Оскільки протягом дня одна гармата може випустити до 200 пострілів під час активних бойових дій.

Калашніков зауважив, що 26-та артилерійська бригада щотижня знищує російські артилерійські системи, головним чином причіпні, такі як гаубиці Д-20 та Д-30. Відомо, що самохідних установок у ворога помітно зменшилось. Крім того, військові завдають ударів по складах з боєкомплектом та навіть пунктах керування.

Натомість росіяни вдаються до намагань ударити по українським захисникам, переважно використовуючи дрон-камікадзе «Ланцет», якими керують через розвідувальні безпілотники «Орлан-10». Окупанти виявляють наших військових та намагаються атакувати позиції їхніх гармат.

«Однак не можна сказати, що їм аж занадто добре вдається. Ситуація не непроста. У них є частково мобілізовані, які не навчені, але є й осередок професіоналів. Іноді боротьба ведеться на досить високому рівні», – зазначив Олег Калашніков.

За словами начальника пресслужби 26-ї артилерійської бригади, було очевидно, що росіянам не вдасться захопити Часів Яр до 9 травня. Проте російське командування мало більш прагматичні плани – захоплення Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки до «інавгурації» Владіміра Путіна 7 травня. Однак, як ми бачимо, окупантам не вдалося втілити ці плани в життя.

Отже, ворог ставить перед собою нові завдання: продовжувати намагання штурмувати Часів Яр. Проте ці спроби виявляються малоефективними, тому противник переглядає свою тактику. Для здійснення атак росіяни вже готують штурмові підрозділи з повітряно-десантних військ – 217 та 331 полки з 98 бригади.

«Також, імовірно, спробують збільшити свій контингент, розташований на нашому відрізку, до кінця травня. Можливо, докинуть сюди декілька тисяч, щоб посилити тиск на наші оборони рубежі», – сказав Калашніков.

Варто відзначити російські війська у межах наступальних дій 7 травня продовжили своє просування на північний захід від Авдіївки, як зазначено у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Згідно з опублікованими геолокаційними знімками, російські окупанти рухалися вздовж залізничної лінії на захід від Очеретиного, що знаходиться на північний захід від Авдіївки.

Так звані російські військкори стверджували, що ворожі війська також продовжували своє просування на захід у полях на схід від Новопокровського, що знаходиться на північний захід від Авдіївки та на південний захід від Очеретиного, і до південної околиці населеного пункту.

Інший російський пропагандист стверджував, що окупанти просунулися на 1,5 км вглиб до бурелому вздовж лінії Новобахмутівка-Бердичі, що знаходиться на південь від Очеретиного та на північний захід від Авдіївки. Однак аналітики ISW не знайшли підтвердження цим заявам.

На північний захід від Авдіївки в районі Новоолександрівки, Сокіла, Прогресу, Євгенівки та Новоселівки Першої;
на захід від Авдіївки біля Уманського та Яснобродівки;
на південний захід від Авдіївки біля Нетайлового і Невельського.

Повідомляється, що на Авдіївському напрямку діють підрозділи російського батальйону спецназу «Арбат», загону спецназу «Вега» (24-а гвардійська бригада спецназу ГРУ) та інші підрозділи 24-ї бригади спецпризначення. Поблизу Очеретиного воюють частини російської 35-ї мотострілецької бригади.