Україна готується до прийняття винищувачів F-16, але першими про їх появу дізнаються росіяни, адже їхня авіація почне масово падати на лінії фронту. Путін настільки боїться побоїща, яке почнеться, що уже прирівняв F-16 до носіїв ядерної зброї. Експерт з авіаційного ринку Богдан Долінце наголошує на важливості не лише постачання літаків, але й забезпечення їх боєприпасами.

«По-перше, рішення про передачу літаків уже ухвалено, тому залишилося лише питання часу. По-друге, ми спостерігаємо завершення всіх інфраструктурних процесів, що означає, що необхідні ресурси, сили, підготовка і знання вже готові або перебувають на завершальній стадії формування», – пояснив експерт.

Рішення про передачу F-16 Україні вже прийнято, залишається питання часу. Інфраструктурні процеси наближаються до завершення, але деталі щодо постачання боєприпасів ще обговорюються.

 

«Ефективність застосування F-16 – прямо залежить від того, які плани українське військове керівництво перед собою поставить для цих літаків, і чи зможуть західні партнери забезпечити необхідною кількістю боєприпасів, щоб повною мірою виконати поставлені завдання», – продовжив він.

Щодо того, коли F-16 з’являться на озброєнні України, називалися різні терміни – починаючи від літа 2024 року. На думку експерта, найімовірніше, їхня передача не буде надто явною.

«Насамперед тому, що необхідно зберігати «туман війни». З іншого боку, першими, хто дізнається про появу в Україні F-16, будуть саме російська авіація і російські військові цілі, які в перші тижні відчують усю міць і всі ті можливості, які з’явилися в української військової авіації», – констатував Долінце.

Україна готується до важливого етапу у зміцненні своєї обороноздатності, проте реакція Росії та подальші дії нації залишаються питаннями, на які слід звернути увагу.