«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Сатанізм, Діва Марія та ЛГБТ. Як минув перший півфінал «Євробачення»

Чи то це якась випадковість, чи то жарт від організаторів, але перед виступом представниць України, які співали про маму Терезу та Діву Марію, на сцені «Євробачення» 7 травня показали повну протилежність — був і образ якогось чорта, і пентаграма.

Йдеться про номер Bambie Thug від Ірландії. Після перемоги на національному відборі у власній країні їх звинуватили у пропагуванні сатанізму. Bambie заперечують свою належність до цього світогляду, але кажуть, що позитивно ставляться до сатаністів. 

 

Як минув перший півфінал «Євробачення», що відомо про деяких претендентів на перемогу та як згадували Україну на тлі пропалестинських акцій — у матеріалі hromadske.

ЛГБТ, чаклунство та мати Тереза


Відкривав півфінал Кіпр з уже традиційною для себе танцювальною піснею. Такий підхід вкотре спрацював — країна побореться за перемогу у фіналі.

Сербію представляла Teya Dora. Її ви могли чути й раніше — у TikTok завірусилася пісня Džanum зі словами «моє море». На цей трек була трохи схожа і конкурсна композиція Ramonda. Балада із сильним вокалом, пройшла у фінал.

Третьою була Литва — виступав з електронікою Сільвестрас Белте. Європі сподобалось — фінал. До слова, він підтримує Україну: зокрема, у травні співав на благодійному концерті, де збирали кошти для України.

Далі на сцену вийшли вже згадані представники Ірландії, яким букмекери пророкували потрапляння в топдесятку. Bambie Thug раніше розповідали, що їхня заявка на конкурс — це спроба «проклясти» спогади про зґвалтування. Після перемоги на національному відборі Bambie були звинувачені у пропагуванні сатанізму. Вони називають свій стиль «уїджі-поп», містичний виступ на конкурсі приніс перший вихід у фінал для Ірландії з 2018 року.

Після цього був епатажний виступ від Олівера Александера з Великої Британії. Ви могли знати його як вокаліста гурту Years & Years. Александер, як і представник Німеччини, виступав на шоу 7 травня, але він є автофіналістом. Ці країни мають такий привілей за найбільший внесок в Європейську мовну спілку. 

Шведи теж виступили, але не змагалися за прохід у фінал, бо автоматично потрапили туди через торішню перемогу.

Наступними були alyona alyona і Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Номер ставила українська режисерка Таню Муїньо. Вона ж знімає кліпи для найвідоміших сучасних світових артистів. Букмекери прогнозують, що дует буде в топпʼятірці. 

Після українок за право вийти у фінал змагалась Польща, але без успіху. Так само у фіналі вже не буде Азербайджану, Австралії, Ісландії та Молдови.


З тих, про кого ми ще не говорили, цікавими були представники Фінляндії. Вони буквально показали дупу (можна жартувати, що «Хамерман знищує віруси» все ж потрапили на «Євробачення») і вийшли у фінал. Там же буде і Люксембург після 31-річної перерви в конкурсі, а також Португалія та Словенія.


Найбільші шанси на перемогу в конкурсі, за версією букмекерів, — у Хорватії. Співак Baby Lasagna з треком Rim Tim Tagi Dim запалив сцену у півфіналі, він водночас комусь нагадав торішнє друге місце на конкурсі — фіна Käärijä з його композицією Cha Cha Cha. 


Як розповідав хорват, у його пісні йдеться про те, як молоді чоловіки покидають села задля пошуку можливостей в інших країнах. Його композиція поєднала інструменти хеві-металу з народними атрибутами.

Як Швеція готувалася через загрозу тероризму


Цьогоріч на «Євробаченні» випробують свої сили не тільки артисти, які позмагаються за перемогу, але й шведська влада. Так, суспільний мовник цієї країни SVT 30 квітня оприлюднив внутрішній поліційний звіт. У ньому, зокрема, було вказано, що «Швеція є пріоритетною мішенню для агресивних ісламістських терористичних організацій».

 

Також йшлося про ризик кібератак, зриву трансляції шоу, заворушення тощо. Тож влада вже зібрала поліцію зі всієї країни, а також залучила підкріплення з Норвегії та Данії. 

 

Торік Швеція підвищила рівень терористичної загрози до «високого», четвертого з п’яти рівнів, на тлі погіршення ситуації з безпекою після спалень Корану, що викликало протести в мусульманському світі. А втім, шведська поліція дозволила спалення і перед «Євробаченням», що вже засудили єврейські та мусульманські організації.

Палестинці проти Ізраїлю: що чекає у другому півфіналі


У Мальме живуть понад 360 тисяч людей і понад 180 національностей. Більшість населення Швеції палестинського походження теж живе в цьому портовому місті, тож конфронтації через участь Ізраїлю в «Євробаченні» цілком очікувані.

 

Так, перед конкурсом сотні артистів з різних країн підписували заклики дискваліфікувати Ізраїль через війну проти ХАМАСу у Секторі Гази. Утім, Європейська мовна спілка відмовилася це робити. Країну представлятиме співачка Еден Голан, яка жила в росії, а до Ізраїлю повернулася близько 2 років тому.

 

У 2015 році Еден узяла участь у відборі на «Дитяче Євробачення» від росії. А у 2016 році батьки відправили її виступати на дитячій «Новій хвилі» в «Артеку», що в окупованому Криму. Її пісня для «Євробачення» теж викликала суперечки й зазнала змін перед конкурсом через політичні підтексти. Наприклад, назву треку «Жовтневий дощ» змінили на «Ураган».

 

Ізраїль змагатиметься за право потрапити у фінал «Євробачення» в четвер, 9 травня. У цей час у Мальме відбуватимуться пропалестинські мітинги.

Про Україну не забувають


І хоч якою складною була б політична ситуація в Європі, нагадування про Україну не гаснуть. Наприклад, у Eurovision Village (невеличке фестивальне містечко, яке розгортають під час «Євробачення») на одну з локацій були запрошені українці, які готували для відвідувачів вареники. 

 

Крім того, 3 травня в Мальме організували український захід, на який приходили представники інших країн, зокрема Португалії та Латвії, які висловлювали підтримку Україні.

 

Про війну нагадують і самі представниці України. Дають інтерв’ю іноземним виданням, а також під час церемонії відкриття «Євробачення» на вбранні alyona alyona і Jerry Heil були начеплені ключі, які символізують утрачені домівки українців через війну.

 

«Це символ фантомного дому. Коли ключ є, а дому вже немає», — сказала Jerry Heil.

 

Також артистки нагадали, що збирають кошти на відбудову української школи — гімназії у Дніпропетровській області, яка постраждала від атаки рф.

 

Джерело

Все буде Україна