Росія на даному етапі намагається всіма силами домогтись переговорів з Україною, але на умовах ворога, що вкрай не підходить нашій країні.

Водночас чинний президент України Володимир Зеленський максимум уваги приділяє підготовці першого Глобальному саміту миру – інавгураційного Саміту, який може і мусить реально наблизити справедливий мир. Український лідер намагається запросити все більше держав світу, які зможуть проявити своє лідерство на Саміті.

Генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010) Микола Маломуж наголошує, що Росія зараз хоче тих переговорів, де диктувати буде умови вона, але так як ми не погоджуємось, то ворог намагається тиснути на нас, зокрема й ракетними ударами, сподіваючись, що після цього Україна сама буде молити сісти за стіл переговорів.

Зауважимо, Україна не піддається провокаціям ворога, адже мир на умовах рф не може існувати, а от саміт 15–16 червня в Швейцарії буде куди ефективнішим, ніж перемовини з країною-агресором.

Місцем його проведення сторони обрали Бюргеншток, розташований неподалік швейцарського міста Люцерн.

Організація Саміту є результатом скоординованих зусиль української та швейцарської сторін. У ньому візьмуть участь лідери країн та голови урядів з усіх континентів. Засади роботи цього заходу було вироблено та погоджено під час низки міжнародних зустрічей радників із національної безпеки, ініційованих Офісом Президента для опрацювання Української формули миру.

Зазначимо, саміт стане платформою для діалогу щодо шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права.