Чарльз Еслер – людина, яка провела понад півстоліття в лікарні, незважаючи на те, що вона не мала гострої медичної потреби. Його історія стала предметом уваги BBC Scotland та викликала хвилю емоцій.

З дитинства Чарльз зіткнувся з епілепсією та легкими порушеннями здатності до навчання, що призвело до того, що він уперше опинився у лікарні у 10 років. Він розповідає , що провів занадто багато часу у стінах медустанов, і його не влаштовує обмеженість волі.

Чарльз Еслер / фото: BBC
Чарльз Еслер / фото: BBC

Його сестра Марго довго боролася за те, щоб Чарльз міг самостійно жити. І торік, у віці 62 років, він нарешті отримав ключі від власної квартири. Цей момент став символом довгої та важкої боротьби його сім'ї за незалежність Чарльза.

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

"Тепер я можу виходити з дому і піти в маленький паб біля дороги, щоб там пообідати. Мені подобається фіш-енд-чіпс. Це чудово. Раніше у мене ніколи не було свободи", – каже Чарльз.

Проте історія Чарльза – лише мала частина проблеми, що існує у Шотландії. Дослідження виявило, що сотні людей із розладами навчання досі перебувають у шотландських лікарнях або живуть далеко від родини.

Чарльз Еслер / фото: BBC
Чарльз Еслер / фото: BBC

Фрейзер Малкольм, наприклад, живе у лікарні вже понад три роки, незважаючи на те, що він готовий до переїзду. Його батьки стверджують, що їхнє прохання про допомогу стало їхньою найбільшою помилкою, і що стан Фрейзера погіршився після перебування у лікарні.

Такі історії, як у Чарльза та Фрейзера, свідчать про необхідність перегляду підходу до догляду за людьми із розладами навчання у Шотландії.

Влада обіцяє переселити більшість із них у власні будинки до 2024 року, але нові дані свідчать про те, що кількість людей, які залишилися в лікарнях, швидше збільшується, ніж зменшується.

Доктор Сем Сміт з організації C-Change Scotland каже, що закриття лікарень тривалого перебування 20 років тому було зроблено з вірою в те, що люди можуть жити повноцінним життям у суспільстві за належної підтримки.

Уряд Шотландії виділив кошти на допомогу таким людям, але на практиці багато залишається невиконаним.