$39.66 €43.08
menu closed
menu open
weather +26 Київ

Рустамзаде: Такі споруди, як Кримський міст, знищують лише ядерною зброєю G

Рустамзаде: Такі споруди, як Кримський міст, знищують лише ядерною зброєю Увесь Кримський міст може впасти, якщо по ньому завдадуть ядерного удару середньої потужності, зазначив Рустамзаде
Фото: EPA

Споруди, подібні до Кримського мосту, можна знищити лише ядерною зброєю. Таку думку в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив азербайджанський воєнний аналітик Агіль Рустамзаде.

"Увесь Кримський міст може впасти, якщо по ньому завдадуть ядерного удару середньої потужності. Ви дивуєтеся, але такі споруди знищують лише ядерною зброєю, – сказав Рустамзаде. – Скільки потрібно, щоб знищити міст завдовжки 16 км? Тому – ядерний заряд. […] Можливо, ви будете його виводити з ладу, як раніше, пошкоджувати. Місяць-два-три там його будуть ремонтувати. Але сенс витрачати такі дорогоцінні боєприпаси на цей міст?"

За словами аналітика, в окупантів для постачання своїх військ є сухопутний коридор між країною-агресором Росією і тимчасово захопленими територіями України на сході.

"До Маріуполя вже провели нову залізницю. [...] Навіщо вам Кримський міст? Щоб у газетах кричали там "зламали міст [Володимира] Путіна [який вважає себе президентом РФ], чи що? Це не серйозно", – вважає Рустамзаде.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube
Контекст

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках.

Під час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що в України є потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але зараз РФ не використовує його для переміщення зброї та боєприпасів. ЗМІ поінформували, що Україна хоче зруйнувати Кримський міст у першій половині 2024 року. Його знищення в українській військовій розвідці назвали "неминучим".